Знате ли шта су требињски гонгши?

ГС
Знате ли шта су требињски гонгши?

Стijене требињског подручја су окамењени наталожени морски седименти настали током дугог периода геолошке историје. Већином су карбонатни кречњаци, мањим дијелом доломити и остале врсте стijена у врло малој количини.

Овдашње стijене су Динаридски крш. Крш је топографија настала растварањем карбонатних стijена као што су кречњак, доломит и гипс. Карактеришу га геоморфолошке појаве попут крашких поља изнад и дренажних система са вртачама, јамама и пећинама испод земље.

У већим размјерама ово изазива спелегенезу када се пећине растварају у кречњачкој стijени, а у још већем обиму растворене пећине се урушавају постепено стварајући топографију крша карактеристичну за ово подручје.

Ако пажљиво гледају, љубитељи природе и шетње по овдашњим брдима могу примијетити необичне камене облике попут фигура што подсјећају на нешто, а које је створила природа у крашном окружењу. Чешћи су такви сиви и бијело-сиви кречњачки облици који могу бити велики и мали.

Ријеђи су фрагменти смеђих пећинских спелеотема, сталагмити, сталактити, травертин, конкреције; који су настали у подземним шупљинама што су током милиона година еродирале, кровни слојеви се истрошили и урушио се и оно што је некад настало у подземљу појавило се на површини.

Пронађени на овдашњим брдима, ови мали кречњачко-калцитни облици залијепљени на камене сталке су природне фигурине. Овдје су показане четири мале фигурине које су, гледано из одређеног угла, назване према оном на шта отприлике подсјећају ("Мајка доји дијете", "Пањ", "Букет", "Ловачки пас"), преноси Требиње лајв.

Фигурине нису обрађиване (такве су пронађене у природи), а сталци су ради стабилности са доње стране заравњени брушењем о тврди камен. Сталци су смеђи фрагменти пећинског травертина и примјерак бијелог дијатомита (силикатна седиментна стijена), али може се користити разноврсно заравњено камење машински необрађивано, као у Гонгши традицији.

Гонгши су камење и стijене обликоване у природи и могу бити различите величине, боје и тежине. Као фигуре оне подсјећају на природне облике, планине, пећине, животиње, људе, митолошка бића...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана