Знакови на Романији ријетко освану

Анита Јанковић
Знакови на Романији ријетко освану

Бањалука - Путари у Републици Српској годинама муку муче са несавјесним грађанима који краду или уништавају саобраћајну сигнализацију, чиме се осим материјалне штете озбиљно угрожава и безбједност учесника у саобраћају.

У предузећу "Путеви РС" кажу да годишње буде покрадено или уништено око 500 знакова на магистралним и регионалним путевима.

- Штета која се тиме причини износи око 125.000 КМ - рекао је в.д. директора "Путева РС" Ненад Нешић.

Интензитет крађе саобраћајне сигнализације варира од регије до регије, а најизражајнији је на магистралном путу М19, на дијелу који пролази романијском висоравни.

- Новопостављени саобраћајни знакови на путевима на Романији се не могу одржати ни неколико дана, а осим знакова на мети лопова су и заштитне одбојне ограде, заштитне мреже, смјероказни стубићи - каже Нешић.

Директор "Аутопутева РС" Душан Топић каже да је проблем крађе знакова присутан и на аутопуту, али да полиција открије већину починилаца. Објаснио је да осим знакова често буду украдене заштитне мреже, челичне одбојне ограде, али и материјал на градилиштима током изградње путева.

- На сваком градилишту су крађе неизбјежне, па тако и током градње аутопутева. Такво искуство смо имали и на аутопуту Бањалука - Градишка - рекао је Топић.

Стручњаци кажу да је недостатак саобраћајне сигнализације у неким случајевима погубан за возаче и пјешаке.

- На дионици од Власенице до Сокоца готово да нема ниједног саобраћајног знака, иако на том правцу има много кривина и генерално је пут незгодан, па се возачи који први пут пролазе том дионицом суочавају са озбиљним проблемима - каже директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић.

Појаснио је да је као вјештак на предмету украдених знакова на дионици Зворник - Цепарде дошао до закључка да је крађа саобраћајне сигнализације на поменутој дионици утицала на повећање броја саобраћајних несрећа.

- Радио сам анализу о саобраћајним несрећама прије и послије крађе знакова и показало се да је знатно повећан број саобраћајки након уклањања сигнализације - рекао је Радовић.

Саобраћајке коштају

Ненад Нешић каже да саобраћајне несреће осим социјалног, имају и економски карактер, јер с једне стране представљају личну и породичну трагедију, а с друге стране су огроман трошак држави.

- Анализе су показале да трошкови због саобраћајних несрећа, узимајући у обзир штету на имовини, административне и трошкове лијечења на годишњем нивоу износе око 200 милиона КМ - рекао је Нешић.

******

*Саобраћајни знакови се углавном праве од алуминијума, који је тражена секундарна сировина

*Килограм алуминијума је око 1.70 КМ

*Мањи саобраћајни знакови, попут знака "стоп" теже до четири килограма

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана