Значајне инвестиције Владе Републике Српске у Источно Сарајево

ATV
Значајне инвестиције Владе Републике Српске у Источно Сарајево

Источно Сарајево је најбољи примјер да Влада Српске улаже равномјерно у све своје општине и градове. У Источном Новом Сарајеву реализују се три, вишемилионска, пројекта. Позориште, Трг “Србија” и спортска дворана инвестиције су Влада Српске и Србије, али и локалне заједнице.

“У овој фази позориште са два милиона марака, пуна подршка из средстава клиничког дуга, Трг Србије који ће бити завршен идуће године са двораном, милион евра средстава Владе Србије, и дворана гдје дијелимо  средства два милиона Влада РС, два милиона општина, и ту ће нам још недостајати неких средстава”, каже Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево.

Сусједна општина Источна Илиџа још један је доказа да Влада Српске новац не усмјерава само у општине владајуће коалиције. Та општина добила је највеће капиталне пројекте - Центар Владе РС и Болницу “ Србија. Зато похвале стићу и од СДС-овог начелника.

“Да се захвалим Влади РС на завршеном пројекту фискултурне сале “Петар Петровић Његош”. Одређени пројекти се раде на простору Источна Илџа, сигурно ће требати и помоћ Владе РС, ми радимо на пројекту гимназије, врло брзо ће бити завршен и онда ћемо га послати у Владу РС”, каже Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа.

Данас, са 1,2 милиона марака, Владиних средстава,  отворена је и дуго очекивана фискултурна сала у ИСточној Илиџи.Поносан је премијер Радован Вишковић на сва Владина  улагања у ову регију, али му је посебно драго што је на почетак школске године малишанима и наставницима донио добре вијести. . 

“Влада ће издвојити И додатна средства за опремање ових објеката, како би објекти у суштини, већ за први час физичког образовања били на кориштењу ученицима због којих су И направљени”, каже Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Ученици задовољни. радују се, кажу, што ће несметано на један од најдражих часова.

“У холу када радимо ометамо ученике који имају редовну наставу и часове, и ова сала ће за нас много значити, поготово за наше образовање, и за наш развој, стварно смо захвални што су нам је направили”, каже Катарина Лукић, ученица ОШ “ Петар Петровић Његош “ Источна Илиџа.

“Нисмо имали ни неколико часова физичког васпитања, тако да ће нам ово баш добро помоћи што се тиче физичког”, каже Сергеј Фуртула, ученица ОШ “Петар Петровић Његош” Источна Илиџа.

Није само сала у новом руху. Проширени су и кабацитети за наставу.

“Осим фискултурне сале, ми смо добили и четири учионице, које задовољавају наше капацитете с обзиром да имамо 31 одјељење и прошле године, ми смо наставу изводили у зборници, јер нам је био мањак. Са овим ми се проширујемо и ови капацитети задовољавају број ученика”, каже Зденка Перендија, директор ОШ “Петар Петровић Његош” Источна Илиџа.

Оно што премијера радује јесте чињеница да је на простору Источног Сарајева највећи захтјеви  начелника су новац за проширење и изградњу школа и вртића. За те инвестиције Српска ће наћи новац, јер се на тај начин Република најбоље јача, порука је то премијера Радована Вишковића. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана