Змијањски колач заслужује мјесто на менију

Милош Васиљевић
Змијањски колач
Foto: Јасмина Салопек | Змијањски колач

БАЊАЛУКА - Уз Петра Кочића и змијањски вез, колач тога краја био је једна од асоцијација и заштитни знак Змијања. Временом је заборављен, а сада се почело и с ребрендирањем те посластице, са циљем да се што прије нађе на домаћем менију, али и у земљама региона.

Мирис бакине кухиње и аутохтони производи немају цијену, заједничка је порука мајстора кулинарства који су се јуче окупили како би овај колач справљен по изворној рецептури сачували од заборава.

Најпознатије име хрватског посластичарства Драгана Лукин у просторијама “Кухињице” припремала је ову запостављену делицију која заслужује већу пажњу.

- У Бањалуку ме доводи срце, јер радимо на ревитализацији овог колача. Змијањски колач се још од давнина конзумирао и то је здрав изворни колач. Он заслужује да се налази на столовима поготово, јер је сада Бањалука на свјетској тениској мапи. Вјерујем да ће змијањски колач конзумирати и Новак Ђоковић, за кога сам и раније радила колаче. Он се здраво храни и пази шта једе, а ако он једе замислите онда какав је квалитет - рекла је Лукин.

Према њеним ријечима, змијањски колач је погодан и за дијабетичаре, ако се смањи удио шећера, али и за вегане, ако се прилагоде састојци.

Познати бањалучки кувар Драган Шљивић нагласио је да је овај колач једноставан за припрему и може га направити свака домаћица.

- Сама регија Змијања и Мањаче позната је по сточарском крају, а основ колача је млијеко, односно млади крављи сир и намирнице које се могу наћи на том простору. То су суво воће, брашно, јаја. Може се радити као самосталан бисквит, с печеном кремом и десерт у чаши  - рекао  је Шљивић.

Пуну подршка настојањима да овај колач добије мјесто које заслужује дала је и Туристичка организације Републике Српске, с обзиром да ће туристима понудити нешто аутохтоно.

Директор ТОРС-а Миодраг Лончаревић рекао је да ће змијањски колач бити неизоставан на свим менијима, посебно у сеоском туризму.

 - Гастро понуда је важна, сарађујемо с “Кухињицом” како бисмо нашим гостима, којих је све више у Српској, пружили прилику да уживају у специјалитетима - рекао је Лончаревић.

Виши стручни сарадник у ТОРС-у Лорана Маловић казала је како је циљ да се представе производи са сјеверозападних дијелова Српске који обухватају подручје града Бањалука, те општина Мркоњић Град и Рибник. На том простору је и заштићено подручје и нетакнута природа, а сада на мапу враћају помало заборављен бренд.

- Идеја о заштити змијањског колача значи и сачувати културно насљеђе, да идемо из старих времена ка модернијим. Увијек нешто желимо да пробамо слатко, а аутохтони змијањски колач постојао је од давнина, рецептура постоји и данас с неким додацима и заједничким снагама сачуваћемо га - истакла је Маловићева.

Подршка

Помоћник министра за туризам и угоститељство РС Предраг Тешић нагласио је да ће змијањски колач промовисати Змијање, Бањалуку и Српску.

- Сваки догађај који промовише домаће производе министарство ће и убудуће подржавати. Циљ је да овај колач буде на менију свих ресторана у Бањалуци, али и шире  - рекао је Тешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана