"Змајеви извиђачи" пјевају и рецитују "храбрим срцима"

Срна
"Змајеви извиђачи" пјевају и рецитују "храбрим срцима"

ФОЧА- Извиђачи вртића "Чика Јова Змај" из Фоче добили су позив предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић да учествују у добротворној акцији "С љубављу храбрим срцима".

Директор ове установе Слађана Владичић рекла је да су привилеговани и почаствовани позивом предсједника Српске Жељке Цвијановић да буду њени партнери.

"Када је стигао позив, било нам је много драго. Наши малишани су већ неколико пута учествовали у хуманитарним акцијама у којима су помагали другарима и вршњацима, као и у хуманитарној акцији прикупљања новогодишњих пакетића за дјецу са Косова и Метохије", додала је Владичићева.

Овогодишња намјена акције "С љубављу храбрим срцима" јесте прикупљање средстава за набавку возила за удружења дјеце са интелектуалним тешкоћама у Српској, а "Змајевим извиђачима" указана је част да се гледаоцима РТРС-а представе својом извиђачком химном.

Владичићева је истакла да им је жеља да дају свој допринос и да пренесу топлину, љубав и пажњу онима којима је помоћ потребна.

"Иако су мали, они веома добро знају шта значи подршка и колико значи помоћи другима", навела је Владичићева.

Директор фочанског вртића напомиње да су дјеца са тешкоћама у развоју укључена у редовни програм ове установе.

"Осим редовног програма, ту је и ресурсна соба у којој радимо са малишанима на додатном подстицању да се њихове развојне могућности развију до оног максимума колико је то могуће", појаснила је Владичићева.

Васпитачица Сања Продановић рекла је да пракса "Змајеви извиђачи", којом покушавају да врате дјецу природи и природу дјеци, постоји већ пет година.

"Све активности су осмишљене углавном кроз излете, камповања, дружења, чиме дјеца усвајају вишеструко корисна знања, која су, иако су то извиђачке активности, потребна у свакодневном животу", навела је Продановићева.

Дводневни излети у селу Врбница на падинама Зеленгоре, тродневни излети у извиђачком кампу у Требињу, зимовања и љетовања прилике су да дјецу науче колико је важно боравити у природи.

"Научили су доста тога, од свакодневних активности попут везања пертли, кроз активност чворологију до постављања шатора, шта је то потребно за преживљавање у природи, уче пјесмице, играју се, друже и што је најбитније уживају у свему. Фоча има ријетко лијепу природу и сматрамо да је веома битно код дјеце развити свијест о боравку у природи и њеном очувању", истакла је Продановићева.

Она је додала да их је позив предсједника Српске Жељке Цвијановић позитивно изненадио и обрадовао.

"Гледаоци ће моћи да чују нашу чувену химну Змајевих извиђача, рецитације, пјесме. Припремићемо све што се од нас очекује", рекла је Продановићева.

Из Дјечијег вртића "Чика Јова Змај" позвали су све људе добре воље да позивом на добротворни број 1411 помогну набавку возила за удружења дјеце са интелектуалним тешкоћама

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана