Злочинци живе у комшилуку

Радмила Ђевић
Злочинци живе у комшилуку

ФОЧA - О јошаничком покољу, који се десио на данашњи дан прије деветнаест година у Фочи, и поред свих изјава преживјелих свједока и на стотине страница исписаних доказа, правосуђе БиХ и даље ћути.

Ћути о 56 звјерски убијених српских цивила и војника, о недужној двоипогодишњој Данки Тановић, осмогодишњем Дражену Вишњићу, десетогодишњој Драгани, који су тог Никољдана 1992. године погубљени од више стотина припадника Прве подрињске бригаде Aрмије РБиХ из Горажда.

Породице Грујучић, Вишњић, Кулић, Стојановић и Јегдић, које су изгубиле своје најближе, сузних очију и с болом у грудима чекају правду и процесуирање овог монструозног злочина.

Припадници Aрмије БиХ којима је командовао Заим Имамовић окружили су 1992. године села и засеоке Јошанице, 19. децембра, на Никољдан ујутру, у вријеме када је већина Срба Јошаничана почињала славље или су дошли код родбине на славу. За врло кратко вријеме муслимани су похарали ово српско село, а мјештане масакрирали наочиглед њихових најближих.

- Дошла сам уочи Никољдана код дједа и бабе. Ујутро нас је пробудила пуцњава и паника у селу, почели су да долазе рањеници, напад је био у јеку. Бјежали смо према ријеци гдје ми је погинула тетка Гоја Стојановић, коју су ухватили муслимани, измасакрирали је и убили. Плакали смо и вриштали, крв и лешеви на све стране, језиви призори. У протеклих 19 година пред свим судовима дали смо изјаве, али нико није осуђен нити је подигнута оптужница, тако да не вјерујемо ни у Суд ни у Тужилаштво БиХ - прича свједок покоља Душанка Лаловић.

Фочак Aнђелко Грујичић у Јошаници је изгубио осам чланова породице, а рат му је однио и сина јединца. Ни послије толико година није скинуо црнину, нити ће.

- Моју мајку и оца и брата и друге ближње побили су код ријеке. Влатку Вишњићу су моторном пилом одсјекли главу, а то су му гледале сестре које су биле свезане, силоване и послије масакриране. Све су то, 90 одсто урадиле наше комшије - прича Грујичић.

Радомир Пљеваљчић је у Јошаници изгубио оца, мајку и брата.

- Не само да су их убили, него су масакрирани да нисам могао да их препознам. Оцу Раду су одсјекли главу, брату ниједан зуб није остао, све крупне кости су му биле поломљене - присјећа се Пљеваљчић.

Свима им је најтеже то што су злочинци остали некажњени.

- Људи који су побјегли ножу муслиманске хорде знају имена свих злочинаца, који се данас слободно шетају по Фочи и живе одмах ту у комшилуку и у Горажду - каже Фочак Боро Вилотић.

У Окружном тужилаштву у Требињу казали су да су "предмет Јошаница" доставили Суду БиХ који ће случај прослиједити Тужилаштву. У тужилаштву БиХ кажу да имају информације о злочину над цивилима у МЗ Јошаница код Фоче.

- Тужилаштво је наложили SIPA да почне да скупља доказе о томе, али то још траје - рекла је Селма Хећимовић, портпарол Тужилаштва БиХ.

Миливоје Иванишевић из београдског Института за истраживање злочина над Србима рекао је да посједују огромну документацију о јошаничком покољу Срба и из српских и из муслиманских извора.

- То је био чисто етнички злочин. Муслимани села око Фоче, Горажда и Вишеграда скупили су се да побију своје комшије, православне вјернике и то је био једини циљ - рекао је Иванишевић.

Наредба

Како "Глас Српске" сазнаје, за напад на Јошаницу наредбу је издао Хаџо Ефендић, шеф ратног предсједништва у Горажду, који је постројавајући своје бојовнике рекао "Идете у највеће четничко гнијездо Јошаницу. Ни дијете у бешици не смијете оставити живо". Поред Ефендића ту су били команданти Заим Имамовић, Aхмет Сејдић, Ферид Буљубашић, командант рогатичке муслиманске јединице звани "Педа".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана