"Златно колце" окупило младе фолклораше из Српске и Србије

Срна
"Златно колце" окупило младе фолклораше из Српске и Србије

ПРИЈЕДОР - Пета смотра дјечијег фолклорног стваралаштва Републике Српске "Златно колце" одржана је вечерас у Позоришту Приједор, а учествовало је око 400 чланова културно-умјетничких друштава из Србије и Српске.

Организатори фестивала су Савез аматерских културно-умјетничких друштава Републике Српске (САКУД) и Српско-културно умјетничко друштво (СКУД) "Др Младен Стојановић" Приједор.

Предсједник САКУД-а Момчило Весовић рекао је да је фестивал окупио ансамбле из цијеле Републике Српске.

-Ми смо својевремено прије два мјесеца направили јавни конкурс на који су се пријављивали ансамбли. Имали смо стручни колегијум који је одредио ко ће да наступа и вечерас смо имали прилике да видимо осам ансамбала из Републике Српске, као и госте из Српског културног центра “Стефан Немања” из Краљева - истакао је Весовић.

Секретар СКУД-а "Др Младен Стојановић" Приједор Небојша Алексић рекао је да је овај фестивал веома значајан за град, посебно са аспекта популаризације фолклора међу младима.

-Овај фестивал је од великог значаја и зато што су ова дјеца дошла и обишла град и његове знаменитости. Овдје ће упознати своје другаре, а са друге стране популаризација је фолклора - додао је Алексић.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности Моња Касаловић рекла је да је град Приједор био један од покровитеља овог фестивала.

-Наши најмлађи, омладина и дјеца чувају нашу традицију, доприносе очувању идентитета и нашег нематеријалног културног насљеђа, што је битно за наш град, али и Републику Српску - истакла је Касаловићева.

Осим града Приједора, покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а подржале су га и компаније "Арселор Митал" и "Мира".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана