Златни ђаци бијељинске Техничке школе “Михајло Пупин” исписали историју

 Милијана Латиновић
Златни ђаци бијељинске Техничке школе “Михајло Пупин” исписали историју

БИЈЕЉИНА - Ова школска година златним је словима уписана у стогодишњу историју Техничке школе “Михајло Пупин” у Бијељини, јер први пут у једном одјељењу техничара информационих технологија у клупи сједи све вуковац до вуковца.

Стицање знања из области информационих технологија циљ је који је најбољих 27 основаца из Бијељине и околине довео у ову средњу школу. Све саме петице током основног образовања издвојиле су их од њихових вршњака. А то је био и разлог више да на врата њихове учионице цијело полугодиште куцају бројне новинарске екипе.

Сама чињеница да у једном одјељењу све ђачке бриге и радости дијеле вуковци занимљива је и тјера на размишљање има ли такмичарског духа међу тим најбољим ђацима.

Један од њих Никола Пејаковић каже да једни друге одлично разумију, јер су сви током основне школе стремили ка истом циљу.

- Драго ми је што смо сви вуковци, некако је посебан осјећај. Нема ривалства међу нама, ми смо тим. Дајемо максимум од себе, желимо да стекнемо што више знања и помажемо једни другима - казао је Пејаковић, нагласивши да посебно воли програмирање.

По завршетку средње школе планира да се упише на факултет и да се запосли у ИТ сектору.

- Професори су сјајни, имају доста знања и труде се максимално да нам то пренесу. Ко зна, можда се и сам једнога дана нађем у њиховој улози - казао је Пејаковић.

И његова другарица Алексandра Савић каже да је велика част бити дио одјељења које броји све саме вуковце.

- Током основношколског образовања сви смо ми уложили велики труд да останемо одлични ђаци и посветили смо вријеме учењу. Лијепо је данас бити окружен другарима који теже ка истом циљу. Трудимо се да што боље урадимо све задатке, па и када запне, једни другима помажемо - рекла је Савићева. У слободно вријеме, додала је, воли да чита, пише и излази са другарима.

Разредни старјешина вуковаца Весна Спасојевић је казала да је велики изазов, али и велика част, бити разредник таквом одјељењу.

- Предајем им стручне предмете, програмирање и информатику. Заиста су одлични и могу да се похвала одличним владањем. Занимљиво је то што преовладавају дјевојчице, њих је 15, а дјечака 12. Имамо ученике који похађају редовно нашу и Музичку школу, такмичари су у многим областима, у спорту и музици, заиста једно посебно одјељење - рекла је Спасојевићева.

Посебно је поносна што су дјевојчице одличне и како каже одлично пливају у програмерским водама.

- Док радимо неки задатак, пишем на табли, окренута сам леђима и поставим им питање, када се окренем све руке су подигнуте, сви желе да одговоре. То са претходним генерацијама није био случај. Изузетно су вриједни сви и траже знање - нагласила је Спасојевићева.

На ово посебно одјељење поносни су сви у школи која је лани прославила велики јубилеј, 100 година постојања и рада.

- Поносни смо што су се ти вриједни ђаци опредијелили баш за нашу школу. Трудимо се да им обезбиједимо што боље услове за практичну наставу. Има и предузећа у која наши ђаци одлазе на праксу - казала је педагог школе Вера Вујић, која већ четири деценије ради у Техничкој школи “Михајло Пупин”. Нагласила је да су посебно срећни када њихови бивши ђаци поново закуцају на врата школе по завршетку факултета и постану чланови колектива школе.

- Надам се да ће се бар неко од ових наших вуковаца по завршетку студија вратити да стечено знање и искуство преноси неким новим генерацијама - рекла је Вујићева.

Секција

Весна Спасојевић је испричала да секцију програмирања коју она води похађају три вуковца из њеног одјељења.

- Спремам их за такмичење, веома су упорни и радознали, желе да уче више и надамо се добром пласману - казала је Спасојевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана