Живот у молитви Георгију Тубоњићу дражи од Канаде

Радмила Ђевић
Живот у молитви Георгију Тубоњићу дражи од Канаде

Фоча - Да би стицао знања о богословљу, али и о другим наукама и духовно се усавршавао Георгије Тубоњић је одлучио да из далеке Канаде дође у РС и упише се на Богословију Светог Петра Дабробосанског у Фочи.

Млади богослов, који похађа пети, завршни разред Богословије, каже да је испунио своју жељу да се упише у ову школу. Додаје да је захваљујући Богословији усавршио знања и искуства, стекао пријатеље и, што је најважније, учио да буде човјек према човјеку.

- Иначе живим у граду Кичнеру, близу Торонта и када сам завршио основну школу, желио сам да наставим школовање на богословији. Одлучио сам да то буде Фоча и, ето, за четири године везао сам се за и овај крај, али и за људе и школске другове које сам упознао - рекао је Тубоњић.

Готово свако ферије проводи у Канади, а често посјећује и Бањалуку, одакле су његови родитељи.

- Некако сам се саживио са овим простором. Богословија је школа интернатског типа, сви смо као браћа, иако долазимо из различитих крајева - прича Тубоњић.

Знање, искуство, али и успомене које стиче у фочанској Богословији Тубоњићу су надоградња за даље усавршавање. Духовни раст кроз молитву, коју му омогућује ова школа, представља привилегију у односу на друге школе.

- Планирам да будем свештенослужитељ, да наставим Богословски факултет у Либертвилу, у Чикагу. Биће ми необично да напустим Фочу и ове људе, а нарочито друштво које сам упознао. У сваком случају, са знањем које се овдје стиче могу уздигнуте главе у бијели свијет - каже Тубоњић.

Осим из Канаде, у фочанску Богословију долазе ђаци из свих крајева РС, БиХ, Србије и Црне Горе. Тренутно има 87 ђака, који се увијек и свуда, у интернату и изван њега, владају примјерено. Један од њих је и Томо Мајсторовић из Чачка.

- Имамо одличне услове за школовање и боравак у интернату. Упознајемо колеге из других крајева, различите менталитете, спознајемо људе, одрастамо и сазријевамо као личности - каже овај млади богослов.

Ректор

Оснивање Богословије у Сарајеву давне 1882. године многи историчари сматрају зачећем високошколског образовања у БиХ. Према ријечима ректора, архимандрита Лазара Лазаревића, Богословија у Фочи од 2000. носи име Светог Петра Дабробосанског, а до сада је ишколовала 16 генерација.

- Са 2016. почињемо да обиљежавамо 20. годишњицу, јер је школа прије двије деценије овдје почела са радом, у оквиру Духовне академије - рекао је Лазаревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана