“Житопромет” чека трећу срећу

Милијана Латиновић
“Житопромет” чека трећу срећу

БИЈЕЉИНА - Судбина некадашњег млинско-прерађивачког гиганта из Бијељине и даље је неизвјесна, а с обзиром на то да ни за другу лицитацију, која је требала бити одржана данас, није стигла ниједна понуда “Житопромет” ће ипак чекати трећу срећу.

Потврдио је то за “Глас Српске” предсједник Одбора повјерилаца “Житопромета” Душан Томић, нагласивши да је рок за достављање понуда истекао у петак у 12 часова.

- Прва лицитација је пропала, а потом смо за другу снизили цијену са 9,28 милиона марака на 8,36 милиона КМ, међутим ниједна понуда није стигла. Највјероватније да ће Одбор на данашњој сједници предложити да цијену снизимо за још десет одсто у нади да ће се купац коначно појавити и да ће стечај бити окончан како је планирано, да бисмо већ на прољеће покренули производњу - рекао је Томић.

Томић је рекао да је фочанска компанија “Павгорд” и даље заинтересована за “Житопромет”, али да очигледно и они чекају нижу цијену.

Проблеми у некадашњем млинско-прерађивачком гиганту појавили су се прије двије године. У септембру 2018. године силоси овог предузећа били су пуни пшенице, али су погони стајали јер ратарима није био плаћен род.

Због неисплаћених плата и доприноса радници су тада ступили у штрајк. Проблеми су трајали годину дана, а отварање стечаја у децембру прошле године омогућено је заједничким ангажманом синдиката радника и новог инвеститора, фочанске компаније “Павгорд” која је купила покретну имовину и заинтересована је за покретање производње у “Житопромету”. Фирма “Павгорд” је уплатила и 600.000 марака за доприносе радницима како би им био повезан радни стаж.

На рочишту које је одржано у фебруару признато је 6,2 милиона марака потраживања “Житопромета”, од чега 4,8 милиона КМ компанији “Павгорд”.

Од покретања стечаја у “Житопромету” су свакодневно ангажована три радника који настоје да очисте и одржавају све машине. Томић је раније истакао да су круг предузећа и унутрашње просторије сада можда и у бољем стању него што је то било прије покретања стечаја. Нагласио је да су сви погони функционални и да се само чека окончање стечаја како би се радници вратили на посао.

Закуп

Душан Томић је рекао да “Житопромет” у свом власништву има пет локала у центру Бијељине, те још неколико у околини.

- Објавили смо оглас о давању под закуп тих просторија, како оне не би даље пропадале, али смо за сво ово вријеме успјели издати само један објекат у центру града - рекао је Томић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана