Зимска резидба за веће приносе

Милијана Латиновић
Зимска резидба за веће приносе

Бањалука - Воћари и током зимских мјесеци имају пуне руке посла у воћњацима како би завршили резидбу и заштитили стабла.

Стручњаци из Подручне канцеларије Ресора за пољопривреду из Приједора, у сарадњи са Удружењем воћара "Приједор", организовали су радионицу у селу Бабићи, смјештеном на јужним обронцима Козаре. Изнад магловитог приједорског поља, на имању Душка Алексића сочне плаве плодове дају сорте "чачанска родна", "чачанска љепотица", "чачанска најбоља" и шљива сорте "стенли". Резидбу је демонстрирао инжењер Александар Поповић из Подручне канцеларије у Добоју.

- Код резидбе шљиве треба повести рачуна о освијетљености крошње, нарочито ако се производи шљива намијењена за прераду и производњу алкохолних пића - казао је Поповић.

Он је истакао да је један од уобичајених проблема у овом дијелу Српске претјерана бујност и слабо заметање плодова код сорте "чачанска најбоља".

Наглашава да је резидбу код ове сорте најбоље обављати након цвјетања. На подручју Приједора под интензивним засадима шљиве је око 30 хектара.

- Што се тиче структуре сортимента шљиве, најзаступљенија сорта у интензивној производњи је "стенли", која заузима око 30 процената. Поред ове, узгајају се и сорте "чачанска родна", "чачанска љепотица" и "чачанска најбоља" - казао је дипломирани инжењер из Ресора за пољопривреду у Приједору Мирко Јокић.

Додаје да је у просјеку принос шљиве у овом крају око 15 тона по хектару. Да би осигурали приносе и са стабала убирали квалитетне плодове, за воћаре ни зими нема предаха.

- Резидба прије зиме углавном се ради непосредно послије бербе и то је основна резидба, када вадимо најкритичније гране које само исцрпљују воћку - рекао је Јокић.

Министарство

Право на премије за произведено и продато воће имају сви регистровани пољопривредни произвођачи у Српској.

- Висину премије за произведено и продато воће, поврће и гљиве утврђујемо након обраде приспјелих захтјева, а у складу са износом који је утврђен Планом коришћења средстава и износи до 15 одсто од просјечне тржишне цијене по јединици производа - истичу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана