Зима односи животе, снијег оковао улице

Анита Јанковић
Зима односи животе, снијег оковао улице

Бањалука - Сњежни наноси, који су засули неколико општина и градова у Српској, однијели су још један живот, шездесетчетворогодишњег М. Т. из Новог Града, који је преминуо од посљедица смрзавања.

Тијело овог несрећног човјека у снијегу су пронашле комшије из села Матавези, које су навеле да је прије трагичног случаја М. Т. боравио у комшилуку, након чега је кренуо кући. Ова зима је недавно узела данак и у Источном Дрвару, гдје је у снијегу преминула старица Јованка Стевандић, док је у Градишци подлегао Л. Ј.

Нове сњежне падавине, које су захватиле већи дио РС у ноћи између сриједе и четвртка, додатно су погоршале стање јер ни стари снијег још није очишћен са саобраћајница и тротоара. И даље се вози по завијаном коловозу, а пјешаци су приморани да се крећу улицом јер су тротоари прекривени снијегом. 

Посебно је отежано кретање у западним и сјеверозападним крајевима Српске, гдје је на коловозу око пет центиметара снијега и поледице. Највише снијега пало је на подручју Бањалуке, Приједора, Градишке, Мркоњић Града, Теслића, Шипова и Кнежева, гдје се саобраћај одвија отежано.

Нових 13 центиметара снијега, који је пао уочи Божића, оставило је без струје дио општине Нови Град. Електричне енергије ноћ уочи Божића није било ни у неколико градишких приградских насеља. Мјештани ове општине посебно су кивни на градске власти и чистоћу јер су саобраћајнице и неколико дана након падавина неочишћене.

- Кроз гранични прелаз свакодневно прође много возила и срамота је да улице буду овако завијане. Ризик је сјести за волан јер је на коловозу неколико центиметара снијега и леда који заносе ауто - прецизира мјештанка Градишке Сузана Илић. 

Ни Добојлије нису криле незадовољство због неочишћених улица, а у предузећу "Јосиповић", које је задужено за одржавање путева, кажу да проблем представљају тротоари, које су грађани затрпали снијегом.

- Имамо проблем и са непрописно паркираним возилима, због којих механизација не може адекватно приступити уклањању снијега - рекли су у овом предузећу. 

Саобраћај је отежан и на подручју општине Брод, чији становници негодују због сњежне блокаде.

- Схватам да је празник и да се слави, али има људи који раде и у вријеме празника, па морају некако доћи до посла. Зар ниједна грталица у Броду не може стално да ради. Шта ако неко треба у Хитну помоћ, шта је са трудницама које морају на пород - пита се Брчанка Ирмела Машић. +++

Вријеме

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода РС, наредних дана ће доћи до пораста температуре, а падаће и киша у Херцеговини, те у западним дијеловима земље.

- Дуваће умјерен југо, а биће и честе магле, поготово на истоку и сјеверу Српске. Јутарње температуре од минус пет до шест степени Целзијуса на југу земље, док ће дневне температуре бити од два до десет степени, на југу земље до 13 -  речено је у Хидрометеоролошком заводу.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана