Зграда Градске управе Приједор освијетљена у плаво

Срна
Зграда Градске управе Приједор освијетљена у плаво

ПРИЈЕДОР - Зграда Градске управе Приједор вечерас је освијетљена у плаво, поводом Свјетског дана борбе против дијабетеса, а у знак подршке приједорском Удружењу дијабетичара и свим суграђанима обољелим од ове болести.

Обиљежавању овог дана под мотом "Препознај свој ризик, сазнај свој одговор" прикључило се и Удружење дијабетичара града Приједора, које је јуче у сарадњи са ученицима Средњошколског центра организовало "амбуланте на отвореном" на Тргу мајора Зорана Карлице.

Приједорчани су ту могли да преконтролишу ниво шећера и холестерола у крви, крвни притисак, тјелесну тежину и добију индекс тјелесне масе, а држана је и едукација дијабетолога.

Предсједник овог удружења Светлана Чеко истакла је да се и овом активношћу настоји подићи свијест грађана о овој болести, те да велики број људи у ризику долази у удружење ради редовних претрага.

Чеко је навела да удружење броји око 500 активних чланова, а да у Приједору има 22 дјеце обољеле од дијабетеса.

-Сарадња са Градском управом на изузетном је нивоу и они се радо одазову на све наше манифестације које радимо, а имамо помоћ за пројекте које радимо и удружење смо од јавног интереса града. Овој дјеци су била одобрена средства за рефундацију за набавку континуираних мјерача, а та је активност однедавно прешла на Фонд здравственог осигурања - рекла је Чеко.

Свјетски дан борбе против дијабетеса обиљежава се 14. новембра.

Обиљежавање овог датума увеле су 1991. године Међународна дијабетичка федерација и Свјетска здравствена организација како би указале на пораст броја обољелих од дијабетеса широм свијета и највећа је кампања подизања свијести о дијабетесу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана