Жетва на прагу, цијена ни на видику

Анита Јанковић-Речевић
Жетва на прагу, цијена ни на видику

Бањалука - Жетва пшенице и јечма у Републици Српској требало би да почне за двадесетак дана, а пољопривредници су на мукама јер млинари и прерађивачи хљебног жита још нису предложили откупне цијене.

Ратари тврде да више од 80 одсто њих нема могућност да складишти род након жетве, због чега је неопходно да цијена буде позната прије него што комбајни уђу у њиве.

Пољопривредник из Семберије Љубо Малетић, који под пшеницом има засијано око пет хектара, каже да га мучи то што не зна по којој цијени ће продати житарице.

- Још нисмо имали састанак на којем бисмо усагласили цијену са откупљивачима и млинарима. Испоставило се ранијих година да су ови састанци махом били јалови, јер су млинари радили како су хтјели, па је могуће да ове године тог састанчења ни не буде - прича Малетић и додаје да би ратари били задовољни са 35 фенинга по килограму, док је лани цијена била 32-33 фенинга. 

Предсједник удружења пољопривредних произвођача-мљекара РС Владимир Усорац прибојава се да цијена пшенице неће бити позната ни мјесец након жетве. Каже да у РС готово да не постоји сарадња откупљивача и ратара, јер је млинарима исплативије да увозе пшеницу из сусједних земаља.

- С млинском индустријом не постижемо договоре јер они нису заинтересовани да се укључе у ток производње и у први план гурају само квалитет, а кад дође сјетва не занимају се за квалитет сјемена од којег највише зависи род - прича Усорац.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић наводи да је тржиште либерално, а пшеница берзанска роба, због чега је цијена препуштена тржишним приликама.

- Ратари очекују цијену изнад 34 фенинга по килограму, плус пет фенинга премија, јер с обзиром на велика улагања ове године, то би било оптимално - каже он и додаје да је пшеница у одличном стању те да се очекују солидни приноси.

Предсједник удружења млинара РС Зоран Кос каже да наговјештаја у вези са откупном цијеном још нема у земљама окружења, због чега ни они не излазе са приједлозима.

- Које буду тржишне цијене у околним земљама,  тако ће бити и код нас - казао је Кос.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да цијена пшенице зависи од тржишта, те да се не може унапријед прогнозирати и договарати. Додали су да се очекују приноси изнад вишегодишњег просјека.

- На парцелама гдје су извршене пуне агротехничке мјере приноси ће бити преко шест тона по хектару, али с обзиром на то да много ратара не проводи пуну агротехнику, приноси би у просјеку могли бити од четири до шест тона по хектару - навели су у Министарству.

Семберија

Предсједник Удружења Села Семберије Бошко Радић истиче да би откупна цијена пшенице ове године требало да буде нешто већа у односу на лањску, јер ће род на подручју Бијељине подбацити у просјеку за око 20 одсто у односу на љето 2016. године.

- Прошла година је била рекордна са изузетно високим приносима, али ове године очекујемо четири до пет тона по хектару, јер има обољеле пшенице - каже Радић.

Субвенције за произвођаче пшенице

200 КМ по хектару засијане житарице

0,05 КМ по килограму продате пшенице

- регресирани дизел

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана