Зет и пуница срушили већину у Челинцу

Ведрана Кулага
Зет и пуница срушили већину у Челинцу

Челинац - Нова већина формирана је у Скупштини општине Челинац, чиме је начелник Момчило Зељковић остао без подршке парламента и на помолу је покретање процедуре за његов опозив.

Челинац је тиме доспио на све дужу листу општина у Српској у којима је дошло до промјене скупштинске већине, а заједничка карактеристика за све до сада биле су вишемјесечне политичке турбуленције и потпуна блокада власти.

Скупштинску већину преузели су СДС, ПДП, НДП, СРС РС, један самостални одборник и дојучерашњи члан ДНС-а Драган Вуковић. Кључни је био прелазак Вуковића у супротни табор, чиме су СНСД, ДНС и СП изгубили надмоћ у парламенту.

Послије промјене односа снага челиначка скупштина је добила и новог предсједника. На то мјесто је дошао Илија Вујичић, бивши члан СНСД-а, а сада самостални одборник и функционер Партије уједињених пензионера. Он је замијенио Видосава Кичића из СНСД-а који је до сриједе био на тој позицији.

Шеф Клуба одборника ДНС-а Зоран Спасојевић каже да промјена скупштинске већине и посљедња дешавања у одборничким клупама не могу и неће донијети ништа добро ни општини, ни грађанима.

- Вуковићев прелазак у супротни табор најбоље осликава стара народна изрека да је човјек оданде одакле му је жена.

Вуковићева пуница Каранфилка Мрђа је предсједник Општинског одбора и одборник ПДП-а и јасно је одакле вјетар дува - рекао је Спасојевић.

Истакао је да је сада у скупштинској већини 12 интереса.

- Жељели су да сруше већину по сваку цијену, а не видим да ће нешто у будућности промијенити или урадити боље. Нови предсједник Скупштине нам је демонстрирао силу и бахато понашање и за њега не важе ни Пословник о раду Скупштине, ни закони, ништа живо - рекао је Спасојевић.

Вуковић није хтио да коментарише дешавања у Скупштини општине.

- На послу сам, имам обавеза у амбуланти - казао је Вуковић.

Први човјек СДС-а у челиначком парламенту Горан Тубак каже да ће сада ствари полако доћи на своје и кренути набоље.

- Нећемо стати на овоме. Идемо у темељне промјене, а у идућим данима слиједи и захтјев за опозив начелника. Већина је до сада била раштимана, а сада преокрећемо ствари како би свима било боље - рекао је Тубак и подсјетио да је и лани скоро у исто вријеме предложио иницијативу за опозив начелника, али да није добио подршку.

Он вјерује да је прелазак Вуковића у њихове редове ствар незадовољства, а не само лична ствар.

- Истина је да му је Мрђа пуница, али Вуковић је већ дуго вријеме био незадовољан у табору којем је припадао и то је превагнуло - истакао је Тубак.

Спасојевић каже да ће иницијатива за опозив начелника општине додатно компликовати ситуацију.

- Ако тако буде, то ће уназадити ионако слабо развијену и сиромашну општину. Без обзира на све, СНСД, ДНС и СП и даље настављају заједно и дјеловаћемо као опозиција - рекао је Спасојевић.

Зељковић каже да ће наставити да редовно обавља свој посао и да га не брину пријетње опозивом.

- Спреман сам на провјеру код народа. Не плашим се да изађем пред суграђане. Очигледно је да је главни циљ странака које чине нову већину слабљење СНСД-а и односа са нашим партнерима ДНС-и СП-ом, али поручујем им да од тога нема ништа - рекао је Зељковић.

Смијењени шеф парламента Кичић је оцијенио да је на сцену стигла инат коалиција.

- То су показали прекинувши сједницу да би отишли прославити формирање нове већине. Тиме су показали шта су им приоритети - казао је Кичић и изразио сумњу да ће нова већина бити дугог вијека.

Сједница скупштинског колегијума требало би да буде одржана данас, а наставак сједнице идуће седмице.

Вујичић

Илију Вујичића јавност је запамтила из времена када је био директор Јавне установе Дом пензионера у Бањалуци. У исто вријеме био је и власник погребног предузећа "Флор" из Челинца, чиме се нашао у сукобу интереса, јер је Дом пензионера имао уговор са "Флором" о вршењу услуга почевши од сахране до подизања надгробних споменика. Дом пензионера је оставио у великим губицима.

"Флор" је пословао са институцијама власти и јавним предузећима и у вријеме док је Вујичић био посланик у Народној скупштини од 2007. до августа 2010. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана