Женске руке Надr Тошић са Сокоца - чувари традиције

Срна
Женске руке Надr Тошић са Сокоца - чувари традиције

Соколац - Нада Тошић са Сокоца је заљубљеник у ручни рад и чувар народне традиције романијског краја када је ријеч о везу, плетењу, шивењу и хеклању.

Она од прије двије године израђује мушке, женске и дјечије народне ношње.


Нада за Срну истиче да је до сада урадила много ношњи и узорака ручних радова - од украсних кућних детаља до торбица са старинским мотивима из времена њене баке.

"Вољела сам ручни женски рад од малих ногу. Носим то у генима од мајке, баке, па и прабаке, јер је умијеће преношено са генерације на генерацију", наводи Тошићева.

Она истиче да "воли село, да је отишла из села, али да село није отишло из њене душе".

"Ово је за мене начин умјетничког стварања и тако то и доживљавам. Кроз то умијеће враћам се у сјећањима на срећне дане дјетињства и младости", навела је Тошићева.

Тошићева каже да никада раније није имала прилику да продаје својих руку дјело.

Углавном је то поклањала драгим пријатељима или остављала као своје "мало благо" да се нађе за млађе генерације.

Свако поподне након доласка са посла из Полицијске станице, у којој ради, она се посвети свом стваралачком раду на платну, игли и концу, што јој причињава задовољство.

"Сваки нови детаљ на ношњи, на комаду платна, на плетеним чарапама или торби мени уљепша и испуни дан. Сви узорци народне ношње и украсних детаља за кућу су уникатни, оригинални и нема дупликата. У то сам сигурна.

Мислим да не бих знала ни поновити два пута исти модел и исту мустру јер сваки за себе настане за неких седам дана и одражава моју емоцију пренесену на платно", наводи Тошићева.

Пошто се сада тешко долази до правог ваљаног сукна /грубог вуненог платна које је било основни материјал за романијску ношњу/ Тошићева израђује народну ношњу на чохи и квалитетном памучном платну.

Одлучила је прије пар година да се интезивније бави овим видом ручног рада, по узору на Борку Јешић, чланицу Удружења жена "Сноп" из Рогатице, којој, каже Тошићева, дугује посебну захвалност за савјете.

Сваки од предмета, дјело Надиних руку, непоновљиво је, каже Љиљана Гајевић из Секције за друштвну активност жена Соколац, са којом Тошићева често излаже своје радове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана