Жене рудари из Брезе: Наш посао је наш понос

Агенције
Жене рудари из Брезе: Наш посао је наш понос

Сваког радног дана Алмедина Каљун своје радне обавезе започиње поздравом „Сретно“. Када ову ријеч изговори неко чије се радно мјесто налази неколико стотина метара испод земље, онда она добива свој пуни смисао.

Алмедина је рударка, она тражи „црно злато “, а иза традиционалног рударског поздрава који свакодневно упућује, стоје најбоље жеље за сигуран рад и успјешан повратак на површину. Ипак, када Алмедина изговори своје „сретно“, за неке то може бити призор и глас на какав не очекују да ће наићи у уским земљаним ходницима подземне јаме Рудника мрког угља Бреза.

У руднику Бреза ради седам жена, међу којима је Шемса Хаџо, која нам појашњава како она и њене колегиницее припадају првој генерацији којој је Рудник мрког угља Бреза у локалној рударско-техничкој школи подијелио стипендије, па су тако одмах по окончању школовања почеле радити под земљом. Већина њих потиче из рударских породица из којих се традиција и љубав према овом послу преноси с генерације на генерацију.

Да би сишле до свог радног мјеста, Алмедина, Шемса, али и сви остали рудари, њих преко хиљаду, који раде у процесу ископа, морају најприје силазити око 20 минута рударским вагонима. Затим слиједи двокилометарско пјешачење подземним ходницима, неријетко газећи по води, блату, оштром камењу.

Алмедина и Шемса нас воде тамним припремним ходницима до „широког чела“, срца производње, гдје се експлоатира квалитетни брезански угаљ. Алмедина нам објашњава процес производње: „Наш угаљ посебно је квалитетан и калоричан. Према неким студијама, има га још и за наредних тридесет година. То нас посебно чини сретнима јер ми овдје у Брези и околини живимо од рудника“, каже Алмедина, по занимању рударска техничарка који ради на пословима нормирања. 

Позната је чињеница да је електрична енергија најзначајнији извозни производ наше земље, али знамо ли да предувјет за њену производњу лежи у угљу - црном злату? Алмедина заједно са својих 9000 колега из тринаест активних бх. рудника свакодневно ради тежак посао експлоатације угља, којим се снабдијевају термоелектране, главни произвођачи електричне енергије.

„Ми жене у руднику Бреза смо међу ријетким рударкама на Балкану, а уједно и посљедња генерација жена у овом руднику. Овај посао с великом посвећеношћу и прецизношћу могу обављати и жене, подједнако као и мушкарци. Због тога бих вољела своје мјесто уступити некој дјевојци“, додаје њена колегица Шемса.

Изван јаме, наше двије суговорнице дијеле судбину хиљада и хиљада жена у нашем друштву које, осим својих радних обавеза, воде бригу о домаћинству, породици, кући. Док њихове мушке колеге након тешког посла себи могу приуштити заслужен одмор, наше суговорнице „трче“ кући и настављају с кућним пословима. Али, не жале се... Поносне на свој посао и вишедеценијску традицију свога краја, храбре и снажне, ове жене заслужују наше дубоко поштовање.

Препознајући важност и улогу, не само Алмедине и Шемсе већ и свих копача и копачица „црног злата“ у привреди Босне и Херцеговине, домаћа млијечна индустрија Меггле организовала је акцију „црно и бијело злато“. Обиљежавајући Свјетски дан млијека, у понедјељак 1. јуна, Меггле је даровао тринаест рудника с 35 000 литара млијека.

Симболични гест знак је захвалности за тежак и захтјеван посао којим се баве, али и наставак традиције даривања млијека оним категоријама друштва које за том намирницом имају повећане потребе.

Полазећи од медицински доказане чињенице да млијеко има изузетно благотворна својства за здравље рудара, Меггле је овом донацијом желио усмјерити поглед јавности на нимало лак посао који ови људи обављају за добробит друштва. Централне манифестације прославе празника млијека обиљежене су у руднику Бреза и Угљевик, а донације млијека добили су још и рудници: Какањ, Зеница, Ђурђевик, Грачаница, Абид Лолић, Крека, Бановићи, Гацко, Тереџ Коп, Станари и Миљевина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана