Жене на селу раде 15 сати дневно без плате

Анита Јанковић
Жене на селу раде 15 сати дневно без плате

Бањалука - Жене на селу су пољопривредници, домаћице, мајке и супруге које неријетко раде и по 15 сати дневно на имању и у кући и за то не примају плату, бенефиције, а веома често остају ускраћене за признање или похвале.

Живот жена на селу описала је Споменка Шврака из Врбашке код Градишке, чије радно вријеме сваки дан почиње у шест сати и завршава касно у ноћ, јер је обавеза у штали, њиви и кући превише. Радни дан им је испуњен обавезама, а одмарати се могу тек у вечерњим сатима кад позавршавају све послове.

- На имању имам 100 јуница и музних крава и ујутро чим устанем храним стоку и музем краве. Затим чистим по кући и припремам ручак, а након тога идем у башту или на њиву и радим све друге сеоске послове - прича Шврака.

Сеоске обавезе не знају за викенде, нерадне дане и празнике.

- Највећи проблем јесте то што се на селу тешко живи. Млијеко је јефтино, подстицаји су слаби, али радимо и гурамо докле можемо - прича Шврака.

Предсједник удружења "Осмијех жена" из Лакташа Даница Бартулић каже да жене на селу за разлику од оних у граду теже остварују своје циљеве јер им ништа није надохват руке, почевши од љекара, банака, продавница, апотека... Она је објаснила да њихово удружење већ годинама спроводи активности на економском и социјалном оснаживању жена.

- Организујемо радионице ткања, везења, плетења и пјевања, а ове године смо формирали и општу женску пољопривредну задругу - казала је Бартулићева и додала да се посљедњих година углавном интересују за пластеничку производњу.

Директор Џендер центра Владе РС за једнакост и равноправност полова Мирјана Лукач каже да жене на селу углавном нису власници имовине, због чега им је отежано аплицирање за програме и пројекте. Додала је да ипак постоје помаци, попут формирања удружења жена на селу путем којих лакше могу аплицирати за међународне или пројекте Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

- Путем Министарства пољопривреде смо успјели издејствовати мјеру да жене, поред свих подстицаја који се дају пољопривредним произвођачима, буду посебна група у приоритету за добијање субвенција - рекла је Лукачева у петак на представљању "Завршне евалуације Акционог плана за унапређење положаја жена на селу у РС до 2015. године".

Министарство пољопривреде

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС од 2009. до 2015. године спровело је Програм за унапређење положаја жена на селу.

- Организовали смо обуке за жене на селу које су биле усмјерене на покретање малог бизниса и израду бизнис планова у сектору пољопривреде. Током спровођења програма 110 удружења жена и задруга је користило средства за развој својих пословних активности - рекли су у Министарству.

За реализацију овог пројекта утрошено је 230.274 КМ из "Фигап" програма и око 700.000 марака које је обезбиједило Министарство пољопривреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана