Жене чине 24 одсто припадника МУП-а

Срна
Foto: гс

БАЊАЛУКА - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је данас да је међу припадницима МУП-а тренутно 24 одсто жена и да ће се наставити унапређивати тај однос јер су жене потребне овом министарству на значајним пословима и функцијама које обављају.

"Жене дају велики допринос унапређењу Министарства и у МУП-у се налазе и као начелници, командири станица, много жена раде као полицијски службеници, али и као државни службеници на неким другим пословима у МУП-у", рекао је Лукач новинарима након свечаног обиљежавања 10 година постојања и рада Удружења "Мрежа жена МУП-а Републике Српске" (RS WPON).

Лукач је, уз честитку чланицама удружења за десетогодишњи јубилеј, поручио да ће МУП и даље подржавати њихове активности које су веома битне.

"Њихов утицај се шири и у региону у помоћи организацијама жена и у другим земљама, а добијали су и свјетска признања која су значајна и за то удружења, као и за Министарство", нагласио је Лукач.

Он је рекао да је велики интерес жена за рад у МУП-у, наводећи као примјер да се на конкурс за пријем у Полицијску академију за само 10 мјеста полицијских службеника пријавило више од 300 жена.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, која је присутвовала обиљежавању јубилеја "Мреже жена МУП-а Републике Српске", рекла је да има посебно поштовањем према припадницама МУП-а.

"Чим имамо жене на оваквим мјестима са одговорним задацима, осим редовних породичних обавеза, довољно показује да су то изабране жене са посебном снагом и које су спремне на жртву како би безбједност била на што већем нивоу", навела је Тривићева.

Жељка Милеуснић из "Мреже жена МУП-а Српске" рекла је да је ово прво удружење на подручју југоисточне Европе овог типа, те да су током 10 година чланице овог удружења пружале подршку другим земљама да се оснују та удружења.

"Наша мисија и визија иду у правцу спречавања сузбијања родно заснованог насиља и јачања улоге жене у безбједносним структурама. Постигли смо иузванредне резултате који се огледају у више од 1.500 обучених представника субјеката заштите и релевантних институција за превасходно спречавање насиља у породици, те на развоју улоге жене у МУП-у и другим безбједносним структурама", навела је Милеуснићева.

Она је нагласила да је због достигнућа ово удружење од међународних организација УН прошле године проглашено као најактивније и најутицајније удружење полицијских службеника у цијелом свијету.

Сања Сумоња из "Мреже жена МУП-а" навела је да је за 10 година ово удружење реализовало широк дијапазон пројеката и да су се његове чланице бавиле превасходно рањивим и маргиналним групама - женама, наисљем у поридици, дискриминацијом Рома и ромске дјеце, ЛГБТ популацијом и слично.

"Наша снага је у томе што смо ми жене које долазимо из система и као дио система можемо врло добро да перципирамо шта су слабости тог система и наш посао и улога коју смо себи задале јесте да коригујемо и утичемо на те слабости како би систем био бољи и да ми будемо бољи према људима који нас требају", навела је Сумоња.

Она је истакла да је остварена изузетна сарадња и са међународним и локалним организацијама, амбасадама, локалним заједницама и да у свему имају велику подршку руководства МУП-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана