Зељковић: Захвалност Српској и Србији за огромну помоћ

Срна
Зељковић: Захвалност Српској и Србији за огромну помоћ

Челинац - Општина Челинац реализовала је значајне пројекте у области инфраструктуре захваљујући улагањима Србије и Владе Републике Српске, а најзначајнији је изградња новог градског моста “Србија”, чија је вриједност 1,75 милиона КМ.

Начелник Челинца Момчило Зељковић рекао је Срни да су на овај начин стављене у историју поплаве које су пратиле ову општину.

Влада Србије обезбиједила је 250.000 евра, а остатак средстава Влада Републике Српске и општина Челинац.

“Мост је дуг 48 метара, широк 16 метара, висок девет метара, има три коловозне траке и двије траке за пјешаке. Пропусна моћ је 850 метара кубних у секунди, што је два и по пута више у односу на стари мост који је оштећен у претходним поплавама”, прецизирао је Зељковић.

Зељковић је нагласио да је од посебног значаја то што је Влада Српске уложила четири милиона КМ у изградњу нове зграде Основе школе “Милош Дујић”, чиме је Челинац добио модеран објекат површине пет хиљада метара квадратних, са опремљеним учионицама, просторијама за дјецу са посебним потребама и стоматолошком амбулантом.

“Након катастрофалних поплава 2014. године, Влада је обезбиједила 2,5 милиона КМ који су грађанима подијељени путем ваучера, док смо за уређење корита ријеке Врбање у центру града добили 2,3 милиона КМ”, нагласио је Зељковић.

Говорећи о реализацији предизборних обећања од прије три године, он је навео да су ово била огромна улагања, те да је Челинац општина са доста скромним буџетом и да без подршке Владе динамика развоја не би била на данашњем солидном нивоу.

“Са поносом можемо рећи да смо данас са 4.300 запослених радника достигли предратни ниво запослености, привреда је на високом степену развијености, улагања страних инвеститора су значајна и Челинац је мјесто у које сви радо долазе”, рекао је Зељковић и додао да се број запослених из године у годину повећава за 150 радника.

Према његовим ријечима, један од значајнијих објеката који је саниран јесте Центар за културу, физичку културу, образовање и информисање, односно уређење биоскопске сале, за чију намјену је издвојено 100.000 КМ.

“Ријешили смо и проблем градске топлане, за чију санацију је Влада Српске обезбиједила 216.000 КМ”, навео је Зељковић.

Он је додао да је овогодишњи буџет општине знатно већи у односу на претходне године, али прије свега захваљујући поменутим донацијама Владе Српске и Србије.

Кредитно оптерећење на годишњем нивоу износи пола милиона КМ, а знатна су издвајања према Центру за социјални рад.

“За Центар за социјални рад издваја се 1,4 милиона КМ за социјална давања, тако да мало шта у нашем буџету остане за надградњу. Међутим, уз подршку Владе Српске и Србије и других институција, као и уз наш ангажман према међународним организацијама, сваке године саберемо солидну суму коју улажемо у развој наше општине”, навео је Зељковић.

Зељковић је нагласио да је ријешено питање водоснабдијевања неколико мјесних заједница.

“Само прошле године за проблем рјешавања водоснабдијевања у мјесним заједницама Шњеготина Велика, Шњеготина Средња, Опсјечко, Марковац и Шахиновци уложено је око 750.000 КМ, а то и даље остаје приоритет рада извршне власти”, поручио је Зељковић.

Партнерским пројектом општине Челинац и УНДП-а БиХ проширени су капацитети дјечијег вртића “Невен”, чиме су створени услови за формирање нове групе од 30 малишана.

“Локална заједница опредијелила се на овај корак зато што постојећи капацитети вртића нису задовољавали потребе малишана јер је много дјеце било на листи чекања. Ми смо препознали тај проблем и реализовали пројекат у вриједности од 150.000 КМ”, рекао је Зељковић.

У оквиру пројекта изграђена је и опремљена радна соба за боравак, ходник, санитарни чвор, просторија за васпитаче и вешерај, што је омогућило формирање једне мјешовите групе од 30 дјеце.

Дом здравља Челинац оправдао је улогу када је ријеч о трезорском пословању, што је модел за рад осталих домова здравља у Српској.

Према ријечима Зељковића, ова здравствена установа је примјер квалитетне синергије са општинском администрацијом.

“Породична медицина у Дому здравља Челинац ради у оквиру осам тимова, гдје пет ради у установи, док су три подручна. Здравствена заштита је на врло високом нивоу, па и у руралном дијелу општине, а квалитет додатно побољшава гостовање 12 екстерних специјалистичких љекара”, рекао је Зељковић и додао да су у протекле три године набављена два модерна санитетска возила, захваљујући ангажману Владе Српске и помоћи Србије.

За стипендирање студената општина издваја годишње 100.000 КМ.

“Осим средстава за стипендирање ученика и студената општина води бригу о својим младим суграђанима, те издваја значајна средства и за подстицаје за запошљавање приправника, пројекте омладинских организација и средства за младе, која се пласирају кроз Центар за културу, физичку културу, образовање и информисање”, појаснио је Зељковић.

Он наглашава да је врло важно да се у наредном периоду ријеши проблем путне инфраструктуре.

“Наши капитални пројекти су изградња обилазнице око Челинца и брзог пута према Бањалуци. Саобраћајна комуникација Челинац-Бањалука је доста загушена због велике фреквенције возила и ово су пројекти које мислимо номиновати у неком наредном периду према Влади Републике Српске”, каже Зељковић.

Зељковић истиче и пројекте у припреми.

“Кружни ток на улазу у град, централно спомен-обиљежје и градски трг су пројекти који су предвиђени планом капиталних инвестиција и вјерујем да ће бити успјешно реализовани”, закључио је Зељковић.

Изградња новог шеталишта на лијевој обали ријеке Врбање, новог тротоара на главној улици, уређена паркинг мјеста, непрестана брига о чистоћи града и квалитетне комуналне услуге су успјеси којим се може похвалити актуелно руководство општине Челинац, али остаје проблем саобраћајне инфраструктуре који је неопходно ријешити у наредном периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана