Жељка Митровић није добила посао у добојској Техничкој школи: Предност дата наставницима без референци

Дијана Дујић
Жељка Митровић није добила посао у добојској Техничкој школи: Предност дата наставницима без референци

Добој - Инжењер машинства Жељка Митровић (31) из Добоја тврди да су два наставника практичне наставе у добојској Техничкој школи незаконито запослени, јер би у супротном она добила то радно мјесто.

Митровићева тврди да приликом запошљавања није испоштован Правилник о процедури и критеријумима пријема у радни однос, због чега ће правду потражити на суду. Она је казала да се пријавила на конкурс који је школа расписала 24. августа 2016. тражећи четири наставника практичне наставе са искуством.

- Имам положен државни испит за рад у настави, те четири године радног искуства стеченог у тој школи и на истом радном мјесту за које је конкурс расписан - казала је она.

Митровићева је у овој школи радила до 2014. године, када је проглашена технолошким вишком, откада је на бироу. Када је чула да су школи потребни наставници, одлучила је да се пријави на конкурс јер је испуњавала све услове. Међутим, од пријављених пет кандидата само она није примљена.

- Међу онима који су добили посао су и двије особе које имају одговарајућу стручну спрему, али не испуњавају услове за рад у васпитно-образовном процесу, јер немају положен државни испит за рад у настави - тврди Митровићева.

Школски одбор је на њену жалбу одговорио да сви кандидати испуњавају услове, те да ће даље поступити по рјешењу просвјетног инспектора. Након тога је уложила жалбу Републичкој просвјетној инспекцији.

- У Министарству просвјете РС су одговорили да сви који конкуришу са радним искуством, односно са најмање годином рада у васпитно-образовној установи, морају имати и положен стручни испит за рад у настави. На основу тога инспекција је донијела допунско рјешење од 31. децембра 2016. године наложивши школи да исправи неправилности. Међутим, директорица школе се оглушила о то, иако је имала рок од 30 дана да то учини - казала је Митровићева.

Директорица Техничке школе Свјетлана Максић казала је да су тражили радника са искуством, не прецизирајући да мора имати стручни испит, јер је ријеч о практичној настави.

- Двије дјевојке које смо примили имају положен стручни испит, иако га нисмо тражили, а двије немају. Оне су радиле у струци ван школе и имају више од годину радног стажа - изјавила је Максићева.

Нагласила је да су поступили по рјешењу Просвјетне инспекције. Из Министарства просвјете и културе РС јуче нисмо успјели да добијемо одговор у вези са овим случајем.

Додатни бодови

Жељка Митровић тврди да је на конкурсу требало да добије и додатних шест бодова на основу рјешења о технолошком вишку. Свјетлана Максић је казала да је Митровићева 2014. проглашена технолошким вишком, истакавши да бодови по том основу нису били предвиђени правилником.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана