"Жељезнице": До краја мјесеца коначан документ правилника о систематизацији

Срна
Foto: СРНА

ДОБОЈ - Коначан документ правилника о организацији и систематизацији радних мјеста у "Жељезницама Републике Српске" (ЖРС) требао би да буде усвојен до краја новембра, а садржаће макро и микро организацију будућег предузећа, опис послова свих организационих дијелова и опис послова за свако радно мјесто, саопштено је из те компаније.

Из ЖРС-а наводе да је у протекла два дана Управа одржала радне састанке са представницима свих синдикалних организација који су доставили своје сугестије, приједлоге и коментаре на урађен приједлог нацрта правилника, који је израђен на основу упутстава и препорука овлаштеног консултанта у оквиру процеса реструктурисања предузећа.

 "Сугестије и примједбе синдиката односиле су се у већини случајева на предвиђени број извршилаца на одређеним радним мјестима, недостастајући профил занимања у одређеним организационим дијеловима, као и број руководилаца на свим нивоима у ЖРС-у", наводи се у саопштењу.

Из ЖРС-а истичу да је завршетак посла на усвајању правилника о организацији и систематизацији радних мјеста прелазна фаза из тренутне статутарне позиције предузећа у нови начин организовања ЖРС-а, а уважавајући закључке Владе Републике Српске и приједлоге консултаната за организационо реструктурисање.

 На састанку је указано и на неопходност пријема радника у извршним службама како би се одржао техничко-технолошки процес рада предузећа, те несметано наставило испуњење планова у ЖРС-у.

 "Узимајући у обзир будућа пензионисања запослених, добровољне одласке уз отпремнине, али и запошљавање неопходног извршног и техничког особља на значајним производним радним мјестима, предузимају се неопходни кораци како би структура запослених била оптимална и адекватно задовољила потребе предузећа", наводи се у саопштењу.

То се односи на проналажење одговарајућег модела за преквалификацију и стручно оспособљавање запослених, запошљавање неопходног кадра на производним радним мјестима, као и адекватно збрињавање радника са смањеном радном способношћу.

На састанку је акценат стављен и на број запослених са смањеном радном способношћу, које је на основу постојеће здравствене документације о радној способности тешко распоредити на било које радно мјесто у ЖРС-у.

Из те компаније истичу да је с циљем спречавања злоупотреба међу овом категоријом запослених предложено да се пријаве, односно поднесу захтјеве за обнову стручно-медицинског вјештачења радне способности и утврђивање инвалидности код Фонда за пензијско-инвалидско осигурање Републике Српске.

Став Управе ЖРС-а јесте да ће након урађене ревизије радне способности, сваком запосленом из ове категорије бити омогућена преквалификација или доквалификација како би били адекватно упослени на радно мјесто за које су квалификовани и радно способни да извршавају своје радне задатке.

У саопштењу се наводи да су на до сада шест одржаних састанака са представницима синдикалних организација чланови Управе ЖРС-а нагласили да ниједан радник у предузећу није вишак, али да већ дуги период проблем представљају запослени који нису тренутно спремни да извршавају радне обавезе, заузимају радна мјеста и онемогућавају одвијање процеса рада, те да се рјешавању овог проблема приступа максимално одговорно. Израда и будућа примјена нове систематизације основа је за остваривање технолошко-техничког процеса рада у ЖРС-у, наглашено је на састанцима.

Из ЖРС-а наводе да је Влада Републике Српске изабрала модел холдинга који подразумијева стварање жељезничког холдинга и три зависна предузећа одговорна за превоз путника, робе и управљача инфраструктуре. Тренутно се, осим активности на коначној изради и усвајању правилника о организацији и систематизацији радних мјеста у ЖРС-у, с консултантом и Владом Републике Српске спроводе активности на припремној фази за прелазак на нови начин организације предузећа.

 "Што се тиче смањења броја запослених Жељезнице Републике Српске су уговором о реструктурисању испуниле зацртани циљ од 2.098 запослених и на основу тог броја је урађен приједлог нацрта нове систематизације. Недостајући број неопходног извршног и техничког особља биће рјешаван у наредном периоду уз сагласност надлежног министарства, Владе Републике Српске и Свјетске банке", наводи се у саопштењу.

 Тренутно је у ЖРС-у запослено 2.038 радника. Управа од синдикалних представника очекује да у наредним данима, након што им буде достављен приједлог документа са уврштеним изменама и допунама, још једном доставе своја мишљења на усаглашени приједлог нацрта прије усвајања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана