Жељезничарима од фирме још 70.000 КМ

М. Ми.
Жељезничарима од фирме још 70.000 КМ

Бањалука - "Жељезнице РС" исплатиле су 68.635 марака на основу пресуда које је 17 запослених добило против предузећа.

Адвокат радника Бранислав Цвијановић казао је да је новац уплаћен и да је ријеч о случају у којем су радници новац требали добити од продаје аутомобила "Жељезница".

- "Жељезнице" су склопиле нагодбу са радницима, односно да пресуде не буду намирене продајом аутомобила, већ им је предузеће исплатило новац са рачуна  - казао је Цвијановић.

Нагласио је да је до сада на основу правоснажних пресуда са рачуна "Жељезница" скинуто око 350.000 марака.

- На основу пресуда до сада је ријешено седам предмета. У просјеку је једним предметом обухваћеноoje automobila ovog preduze}a. nistarstvo inostranih posloba  око 20 радника. У извршењу је још 46 предмета, док је око 300 активних - навео је Цвијановић.

Око 2.000 жељезничара тужило је предузеће због умањења топлог оброка са 185 на 112 марака у периоду од 2012. до 2015. године и због неисплаћеног регреса. Радници су побиједили предузеће на суду, а многе пресуде у њихову корист постале су и извршне.

Тужбе радника против "Жељезница" нижу се годинама, а најновија је поднесена крајем 2016. године због неисплаћених накнада за топли оброк и превоз за ту годину. Синдикати поручују да су тужбе једини начин да радници добију оно што им по закону припада и да неће бити изненађење ако ускоро поднесу нову тужбу, јер предузеће и даље не исплаћује редовно све накнаде које иду уз плату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана