Зелено свјетло за оснивање општине Oмарска

Срна
Зелено свјетло за оснивање општине Oмарска

ПРИЈЕДОР - Одборници Скупштине града Приједора дали су позитивно мишљење о иницијативи за оснивање општине Омарска.

За иницијативу је гласало 19 одборника /седам из СНСД-а, пет самосталних одборника, четири из СДС-а, два из ПДП-а и један из ДНС-а/, пет их је било против /три из СДА и по један из СДП БиХ и ДФ/, а пет уздржано /ДНС/.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да као градоначелник има обавезу да покуша помирити иницијативе за оснивање општина Омарска и Козарац, а да као предсједник приједорског ДНС-а износи став странке да се у вези са овим остане по страни.

“Ја вас молим да зауставите процесе, да се договорите, јер увијек постоје рјешења, али немојте улазити у причу са споровима, јер сад дјелују као малени, а могу распламсати ситуацију”, поручио је Ђаковић и замолио одборнике “да се не барата лажима” да је град кочио Омарску у развоју.

Одборник СНСД-а Горан Велаула рекао је да се са подручја Омарске од отварања рудника 2004. године до данас у буџет града слило готово сто милиона КМ прихода по разним основама.

Шеф Клуба одборника ДНС-а Горан Предојевић рекао је да је само у водовод у Омарској у посљедњих неколико година уложено 15 милиона КМ што је трећина годишњег буџета града.

“Стиче се дојам да град не води рачуна о свом једном дијелу, а да то није тако види се само ако се погледају улагања из буџета града”, додао је Предојевић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Далибор Павловић рекао је да СНСД не жели да се успротиви вољи и жељи 5.300 грађана који су потписали иницијативу за оснивање општине Омарска.

“Незадовољства треба да се рјешавају законским путем”, додао је Павловић.

Предсједник иницијативног одбора за оснивање општине Омарска Ранко Смиљанић рекао је да слиједи упућивање иницијативе Влади Републике Српске која је у року од 30 дана дужна оформити седмочлану комисију коју чине представници шест министарстава и један представник града Приједора, а која је дужна да донесе мишљење о иницијативи у року од 90 дана и упути га Влади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана