“Зелена” зима није отјерала скијаше

Анита Јанковић-Речевић
“Зелена” зима није отјерала скијаше

БАЊАЛУКА - Упркос недостатку сњежних падавина и “зеленој” зими, ски-центри у РС и БиХ и ове сезоне обарају рекорде посјећености, а туристичке раднике посебно весели раст прихода и чињеница да су домаће планине све чешће на мапи љубитеља зимских спортова из цијеле Европе.

У Олимпијском центру (ОЦ) “Јахорина” ову зимску сезону оцјењују одличном, нарочито јер је, како кажу, показала да уз добру организацију и систем осњежавања могу омогућити функционисање ски-центра чак и када им временске прилике не иду наруку. 

- Ове сезоне смо поново први у региону пустили скијалиште у рад и од 4. децембра прошле године у континуитету се скија на Јахорини. Захваљујући новим инвестицијама, систему осњежавања и доброј организацији неки рекорди су већ помјерени, а уколико нас временске прилике послуже у наредном периоду очекујемо још боље резултате него претходне сезоне, која је била најуспјешнија у историји Јахорине - рекли су у ОЦ “Јахорина”.

Додали су да је од почетка ове сезоне остварено више од 950.000 вожњи, те да су приходи од скијалишта порасли за 40 одсто у односу на претходну сезону. 

- Попуњеност је одлична и према информацијама које имамо, смјештајни капацитети су готово до краја сезоне попуњени 100 одсто. Најбројнији су туристи из наше земље те из Србије, Црне Горе, Словеније и Хрватске. Ове сезоне биљежимо и повећан број гостију из Аустрије, Њемачке, Кине и Турске, а циљ је да планину адекватно представимо и на другим тржиштима јер је Јахорина сада ски-центар који може одговорити и на потребе најзахтјевнијих туриста - казали су у ОЦ “Јахорина”.

Добром сезоном могу се похвалити и на Бјелашници.

ПР менаџер предузећа “ЗОИ84” Емина Хоџић каже да су бројке у јануару више него добре те да су, за разлику од прошле сезоне, продали четири пута више карата за ноћно скијање. 

- Никада није било мање снијега, а да се више скијало. Уложили смо много напора како бисмо оспособили стазе и произвели довољно вјештачког снијега да би скијаши и бордери били задовољни. Најбројнији су домаћи гости као и наши људи из дијаспоре који стижу из разних земаља, а када су у питању ино-туристи, највише је држављана Србије, Хрватске, Црне Горе, Турске и Француске - казала је Хоџићева.

Предсједник Удружења скијалишта Средњобосанског кантона и директор вертикалног транспорта на Влашићу Горан Шарић истиче да им је попуњеност доста добра иако је ова сезона ипак нешто лошија него претходна.

- Када оскудијевате са снијегом или када га имате на кнап, то није довољно за страствене скијаше који скијају и ноћу и дању. У данима пред Нову годину, током дочека и у јануару смо имали завидну посјету гостију из Хрватске, а домаћи туристи су све то зачинили, тако да Влашић није оскудијевао у посјетама и сви хотели и пансиони су прошли мјесец били пуни - казао је Шарић.

Додао је да је фебруар традиционално резервисан за скијаше из Словеније, те да је већ сада попуњеност капацитета између 85 и 95 одсто. 

- На планини има око 1.300 објеката који пружају смјештај туристима, односно око 12.000 кревета и ти смјештајни капацитети су довољни, али Влашићу недостаје хотелског смјештаја за оне мало захтјевније госте и надамо се да ће у наредном периоду доста тога бити урађено о том питању - навео је Шарић.

Планови

У ОЦ “Јахорина” кажу да су припремили много занимљивих догађаја у овом мјесецу како би туристима дали што више разлога за посјету планини. 

- Осим неколико музичких концерата и журки, имаћемо стендап комедију са Жељком Нинчићем и традиционалну, трећу по реду хуманитарну трку чији је основни циљ прикупљање средстава за обољелу дјецу. Трка је заказана за 23. фебруар, на исти дан када ће гости Јахорине уживати и у дневном концерту музичког састава “Регина”. Великим концертом познатог музичара Џибонија 7. марта Јахорина ће затворити круг успјешних концерата који су је пласирали у сами центар збивања у цијелом региону - навели су у ОЦ “Јахорина”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана