“Здравствуј” за све генерације у Српцу

Дејан Јовичић
“Здравствуј” за све генерације у Српцу

СРБАЦ - Народна библиотека Србац планира у идућој години да оформи Центар за изучавање руског језика, као једини центар овакве врсте у региону, на којем ће грађани ове и околних општина имати прилику да уче руски језик од стручних предавача из Руске Федерације и Републике Српске.

Ово је изјавио директор Народне библиотеке Бранко Савановић, који је потписао уговор о формирању Центра са ректором Државног техничког универзитета у Тамбову, Михаилом Николајевичем Красњанским. Министарство образовања Руске Федерације већ је дало зелено свјетло за овај пројекат, а очекује се сагласност и Министарства просвјете и културе Републике Српске.

- Било је више опција о мјесту формирања Центра, али је избор на крају ипак пао на Србац јер смо исказали пуну спремност да подржимо ову иницијативу и обезбиједимо материјално-техничке претпоставке. Очекујемо да у скорије вријеме добијемо програм по којем ће се радити, а за сада је познато да ће настава бити организована у библиотеци, али и онлајн методом - рекао је Савановић.

Он додаје да ће руски универзитет обезбиједити предаваче за онлајн наставу, а Народна библиотека имаће обавезу да ангажује домаће предаваче. Спремност да се укључе у овај пројекат показало је и неколико студената руског језика који потичу из Српца.

- Центар ће бити отворен за све старосне категорије и за сада је у плану да школа руског језика буде бесплатна. Фокус ће нарочито бити на онима који већ изучавају руски језик, било на матичним факултетима или другим мјестима, тако да ће им ово бити добра прилика да надограде знање. Након завршетка курса, полазници ће добити сертификате - казао је Савановић.

Према његовим ријечима, у региону не постоји сличан Центар који ће функционисати на овим принципима, што већ сада гарантује велико интересовање учесника.

- Надамо се да ћемо наш рад у догледно вријеме проширити на цијелу Републику Српску - рекао је Савановић.

Србачка библиотека недавно је успоставила сарадњу са привредницима из московске области Домодедово, који су овој установи послали већи број књига, а један дио је испоручен манастиру Осовица и Народној библиотеци у Станарима.

- У најави је нова пошиљка која је требала стићи још љетос, али је пандемија вируса корона пореметила планове. Уз подршку Амбасаде Руске Федерације у БиХ, која је изразила жељу да помогне, очекујемо да ће књиге стићи најдаље до марта - рекао је Савановић.

Према његовим ријечима очекује се и братимљење једне од руских општина са Српцем, а уколико се стабилизује епидемиолошка ситуација, најављена је и могућност одласка једног од културно-умјетничких друштава из Српца на манифестацију посвећену српској култури у Русији.

 Дани Русије у Српцу

Народна библиотека из Српца организовала је ове године литерарни и ликовни конкурс и изложбу фотографија на тему “75 година од побједе над фашизмом” а добитници награда проглашени су на манифестацији Дани Русије у Српцу која је организована у октобру. Том приликом је најављено да ће идуће године конкурс бити међународног карактера и обухватиће десетак европских земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана