Здравственим установама донирано 35 ЕКГ монитора и један PCR уређај

Срна
Здравственим установама донирано 35 ЕКГ монитора и један PCR уређај

САРАЈЕВО - Европска унија донирала је здравственим установама у БиХ 35 ЕКГ монитора вриједних 232.750 КМ и један PCR уређај чија је вриједност 75.800 КМ, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Опрема је донирана у протекле двије седмице. Донације су извршене у оквиру пројекта који финансира ЕУ у вриједности од 7,7 милиона евра чији је циљ обезбиједити здравственим институцијама широм БиХ пријеко потребну медицинску опрему.

ЕКГ монитори донирани су здравственим установама у Мостару, Ливну, Требињу, Градишци, Новој Билој, Травнику, Сарајеву и Источном Сарајеву, Зеници, Горажду, Западнохерцеговачком кантону, Посавинском кантону, Тузланском кантону и Брчко дистрикту.

Ови уређаји биће од користи докторима који испитују и лијече срчане болести, а PCR уређај ће помоћи у брзом узорковању тестова на вирус корона.

Иако је вирус корона примарно позната као болест која утиче на плућа, показало се да оштећује и друге органе, укључујући срце, тако да је здравственим институцијама потребан широк спектар различите опреме.

ЕУ је у сарадњи са Развојним програмом УН-а (УНДП), опремила болнице и друге медицинске установе у БиХ вентилаторима, рендген апаратима, ултразвучним уређајима и другом медицинском опремом, укључујући ЕКГ и PCR уређаје.

Глобална сарадња и солидарност кључни су за борбу против пандемије вируса корона, свугдје обезбјеђују брз приступ вакцинама, дијагностици и лијечењу, те представљају почетак глобалног опоравка.

ЕУ у потпуности даје свој допринос и води мултилатерални одговор на кризу, дјелујући под окриљем Тима Европа, који уједињује напоре Уније и појединачних земаља чланица. Унија је активирала глобални пакет за опоравак, како би помогла партнерима широм свијета, укључујући БиХ, да задовоље потребе здравствене кризе и хуманитарне потребе, ојачају здравствене системе и дају допринос економском опоравку и социјалној заштити.

 Тим Европа такођер успоставља механизам за размјену вакцина и започео је испоруку почетних доза обезбијеђених у оквиру уговора ЕУ о предвиђеној купопродаји директно са партнерским земљама.

У БиХ је то омогућено кроз пројекат "ЕУ за здравље" у вриједности од 13,7 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана