Здравко Ђукић, србачки професор у пензији сачувао 3.500 задатака за будућа покољења

Дејан Јовичић
Здравко Ђукић, србачки професор у пензији сачувао 3.500 задатака за будућа покољења

СРБАЦ - Пензионисани професор математике Здравко Ђукић из Српца сачувао је близу 3.500 задатака које је давао својим ђацима у контролним и писменим радовима током четири деценије рада у просвјети, а 516 њих уградио је у свој најновији приручник за друге разреде средњих школа.

Прије четири године обрадио је више од 800 задатака у приручнику за прве разреде, а највећи број њих и овог пута самостално је састављао, док је дио преузео из најквалитетнијих збирки југословенских и руских аутора.

Оно што га је мотивисало да 40 година радног искуства у србачком средњошколском центру преточи у странице књиге је што у његовим ђачким данима није било довољно стручне литературе из ове области и професора који су давали инструкције из математике, тако да је они мање талентовани нису могли савладати на прави начин.

- Желио сам да будућим генерацијама олакшам усвајање градива и сваки ученик који буде показао бар мало интересовања моћи ће то уз овај приручник учинити без већих проблема. Посебно сам срећан што ће га користити моји унуци који тек треба да се упишу средњу школу - рекао је Здравко.

Додаје да је припрема приручника била веома комплексна, због чега је у неким тренуцима пожелио да одустане од свега, али је највише захваљујући помоћи некадашњег радног колеге и рецензента Виће Ковачевића успио да изгура своју замисао до краја.

Ковачевић каже да је било изазовно бројне једначине, неједначине и функције ставити међу корице књиге, због чега су морали по неколико пута све детаљно да прегледају прије штампања.

- Свако поглавље има уводни дио са теоријским основама након чега слиједе задаци који иду од једноставнијих ка оним најсложенијим. Млади наставници математике имаће у приручнику добру полазну основу, а књига ће и те како бити корисна и наставницима са више радног искуства. Мора се признати да има и доста задатака који се могу наћи и на испитима на факултетима - рекао је Ковачевић, који је заједно са Ђукићем награђен највишим општинским признањима за свој професорски рад.

Он наглашава да је у књизи, између осталог, обрађена тема “Логаритмовање бројних израза” помоћу логаритамских таблица, што је посебно интересантно са аспекта историје математике.

- Показано је како су израчунавани сложени бројни изрази када информационе технологије још нису биле доступне онима који су се бавили овом проблематиком. Данас је све то много лакше јер се многи задаци могу пронаћи на интернету, али сматрам да се учењем из једног оваквог приручника квалитетније може схватити ова материја - каже Ковачевић.

Књижевница Бранка Санчанин из Српца прича да је Ђукић био и њен професор и да се од њега могло доста научити, не само о математици него и о животу.

- Често се присјетим ситуација када нам је давао двојку или тројку, чак и онда када ниједно рјешење није било тачно, јер нам је желио показати да је веома важан правилан и исправан поступак који не мора увијек завршити правим резултатом, а то нам у неку руку говори и како човјек треба живјети - рекла је Санчанинова.

Здравко Ђукић важи и за врсног шахисту и још се памти његов успјех из 1969. године када је у Београду, као студент, на једној од 30 плоча савладао тада трећег шахисту свијета Виктора Корчноја. Корчној је добио 24 партије, пет је ремизирао, а једини пораз нанио му је управо србачки професор, који и данас чува његов потпис.

Књига за пет деценија брака

Професорске згоде и незгоде Здравка Ђукића, ђачке дане у србачкој Гимназији и доживљаје током студија у Београду, описала је у књизи “Из дневника једног професора” његова супруга Гордана, пензионисана професорица српског језика и предсједница србачке “Просвјете”, са којом је заједно дочекао пензију у средњој школи у Српцу. Ова књига, која је објављена прије три године, посвећена је њиховој педесетогодишњици брака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана