Зденко Сакан, начелник Котор Вароша: Привредни узлет привлачи и раднике из других општина

Милош Васиљевић
Зденко Сакан, начелник Котор Вароша: Привредни узлет привлачи и раднике из других општина

У самом смо врху локалних заједница у Српској са позитивним привредним амбијентом, а то потврђује и чињеница да у Котор Варош на посао сваког дана долазе радници из Бањалуке, Кнежева, Челинца, а стиже чак и аутобус из Бронзаног Мајдана.

Истакао је то у интервјуу за “Глас Српске” начелник општине Котор Варош Зденко Сакан, додајући да од око пет и по хиљада радника највише њих хљеб зарађује у кожарској индустрији.

- Предњачи фирма из Италије која запошљава око 2.000 радника,  а ту су и наше домаће фирме. Осим тога, развијена је дрвна индустрија, а раде и фирме из машинске индустрије. Сви пријератни индустријски погони су приватизовани и стављени у погон - рекао је Сакан.

ГЛАС: Спадате у ред развијених општина. Има ли незапослених у Котор Варошу?

САКАН: Често се људи питају како се привредни процват десио у Котор Варошу. Дошли су инвеститори, наишли на повољно тло, уложили новац и запослили раднике. Политике су се мијењале, али привредници нису уцјењивани никада. Увијек им излазимо у сусрет са неким погодностима, али ако им не можемо помоћи онда им не сметамо. Општина смо са повољним пословним окружењем, а ограничавајући фактор је недостатак радне снаге, јер ни ми нисмо поштеђени одласка људи са ових простора. Онај ко хоће да ради послове који се нуде нема проблема при запослењу.

ГЛАС: Када је ријеч о капиталним пројектима шта је план ове године да се уради?

САКАН: Лани смо реализовали низ пројеката, од шеталишта уз ријеку Врбању, реконструкције макадамских путева у вриједности од 300.000 марака, до видео-надзора гдје смо све битне објекте у граду покрили. У сарадњи  са фирмом “Дермал”, која је у кругу фабрике изградила вртић, обезбиједили смо кадар и све што је било потребно, а то је добар примјер локалног партнерства. Ове године за капиталне пројекте планирано је 2.350,000 КМ, а у мјесним заједницама око 800.000 марака. Циљ нам је асфалтирање путева, а 200.000 издвојићемо за водовод и канализацију те уређење ужег градског језгра. У плану је трг, поплочавање шеталишта, паркинг иза зграде општине и нова фонтана те наставак магистрале кроз град.

ГЛАС: Шта то општини у овом тренутку највише недостаје?

САКАН: Наши суграђани желе бољу инфраструктуру и пратимо њихове потребе. Прије свега, модернизација путева, а ове године улазимо у реконструкцију ЛЕД расвјете. Замијенићемо 1.400 сијалица и с тим очекујемо велике уштеде. Велики проблем је миграција људи, који из села долазе у град. Имамо велика улагања и у руралном дијелу гдје је, нажалост, све мање људи. Улажемо подједнако и у село и у град, имамо добру сарадњу и са федералним Министарством за избјегла и расељена лица које ће уложити око 200.000 КМ за изградњу амбуланте у Шипрагама те 150.000 за водовод у МЗ Врбањци.

ГЛАС: Може ли нови туристички комплекс који се гради на подручју општине довести и госте са стране у Котор Варош?

САКАН: Имамо огромне туристичке потенцијале, али морам признати да је све то још у повоју. Туристичка организација  покушава да обједини ту понуду од лова, риболова, планинарења све до активног туризма. До сада је  наша понуда за смјештај гостију била скромна, а мјесто гдје ниче туристички комплекс је идеална локација, због воде, шуме, надморске висине. Надамо се да ћемо у будућности сви имати бенефите од тога.

Бањалука

ГЛАС: Колико је близина Бањалуке за вас предност?

САКАН: Она је културни, административни и просвјетни центар Српске, а наши ђаци након средње школе одлазе на студије у град на Врбасу. 

Ипак, многи од њих који нађу посао послије факултета ту и остану. Свакако ту је и предност када је ријеч о запошљавању, јер много људи свакодневно путује на релацији Котор Варош - Бањалука и супротно.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана