Због сто метара пијаца у Приједору остала без купаца

nezavisne.com
Због сто метара пијаца у Приједору остала без купаца

Приједор - Колико је трговинска дјелатност осјетљива и непредвидива, најбоље свједочи примјер из Приједора, гдје је измјештањем за само сто метара пијаца остала и без купаца и без трговаца.

У питању је објекат у насељу Пећани, вриједан готово три милиона марака, који је изграђен прије три године умјесто тадашње пијаце која је била покрај магистралног пута, а гдје се данас налазе стамбени објекти.

“Људима је стара локација била пуно боља, јер су буквално могли куповати из аута. Сада се морају намјенски завлачити до нове пијаце, што им је очигледно проблем”, казао нам је један од закупаца, који није желио да му наводимо име.

Према његовим ријечима, промет на новој локацији се вишеструко смањио, а конкуренција у виду тржних центара је ојачала па је опстанак у таквим условима готово немогућ.

Дарко Згоњанин, директор “Градске тржнице”, предузећа у чијем склопу послује и пијаца у Пећанима, каже како постоји више разлога због којих овај објекат никада није заживио у пуном обиму.

“Пијаца ни до данас није завршена. Већ прве године када је дошла оштра зима, због отворене надстрешнице, отишло је 50 одсто закупаца, који се никада нису вратили. Нису завршени ни пословни простори, гдје би требало да буду смјештени пекаре, кафићи, рибарница, а немамо ниједно приручно складиште гдје би продавци могли да оставе хладњачу и слично. Ми као предузеће немамо новца да инвестирамо нити да се ухватимо у коштац с тржним центрима, који за рекламе дају више од нашег годишњег обрта”, казао је Згоњанин.

Додаје како је дио становништва који се бавио производњом поврћа, воћа, цвијећа, расада и слично своју срећу потражио у иностранству па је и то један од разлога за све мањи број закупаца.

Због свих проблема, годишња попуњеност капацитета је око 25 одсто, с тим да се у зимском периоду спушта и испод 10 процената, иако је цијена закупа прихватљива.

“Мјесечни закуп стола је 100 КМ, а закупац робу не мора преко ноћи да склања са тезге јер ту има чувар, који 24 сата мотри на објекат. Таква погодност се мало гдје нуди”, казао је Згоњанин.

Приједорчанин Зоран Петош каже како су велики тржни центри смањили промет на градским тржницама, те да је очекивано да је све мање оних који продају на пијацама.

“Маркети воће и поврће набављају у великим количинама и ту је јефтиније него код људи који продају на пијаци”, казао нам је он.

Иначе у Приједору је већ пропала једна пијаца и то она у насељу Урије, која је отворена 2011. године. На тој локацији је изграђено дјечје игралиште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана