Због неколико неплатиша славине добојског насеља Велика Буковица суве

Анита Јанковић
Због неколико неплатиша славине добојског насеља Велика Буковица суве

Добој - Градски водовод у Добоју заврнуо је славине у 120 домаћинстава у насељу Велика Буковица због дуга од око 29.000 марака, упркос томе што је међу искљученим корисницима већина оних који уредно плаћају рачуне за утрошену воду.

Мјештани који од сриједе кубуре са несташицом воде истичу да су огорчени што испаштају због неколицине несавјесних комшија који годинама нису платили ни фенинга. Посебно су љути јер се у овом насељу велики број домаћинстава припрема за крсну славу Светог Николу, која се слави у понедјељак.

Мјештанин Велике Буковице Душко Алаџић објаснио је да је 120 кућа регистровано као један корисник, због чега се за све њих потрошња обрачунава на једном водомјеру, те им се испоставља један рачун.

- Проблем је што због двадесетак људи са списка који никада нису дали ни фенинг за воду испашта већина домаћинстава - прича Алаџић. 

Према његовим ријечима, водоводна мрежа је рађена "на дивље" прије више од двије деценије и првобитно је била предвиђена за двадесетак домаћинстава. Међутим, послије рата се у насеље доселио већи број избјеглог становништва, који су прикључили своја домаћинства на водоводни систем.

- Овдје је као на Дивљем западу, ништа се не зна и никог не можемо искључити јер водовод иде преко ко зна чијих њива. Многи људи не знају ни коме требају дати паре за воду, а неки су и уплаћивали, али се не зна гдје су те паре отишле - нагласио је Алаџић.

Додао је да већ два дана улаже надљудске напоре покушавајући да скупи од мјештана 10.000 КМ, колико су им у "Водоводу" рекли да морају уплатити како би им поново прикључили воду.

- Надам се да ћемо данас уплатили тај новац и добити воду. Сљедеће седмице ћемо основати удружење грађана и борити се за изградњу нове водоводне мреже, за коју већ постоји пројекат, само треба наћи новац - рекао је Алаџић.

На своје комшије неплатише љут је и Драгиша Маличић, а највише га брине то како ће се припремити за крсну славу јер у понедјељак очекује много гостију.

- Умјесто да припремам славу како Бог налаже, ја као прије стотину година носам воду у канистерима. Немам се чиме ни окупати због неколико неодговорних људи који неће да плате и иако редовно дајем новац за воду, радим то изгледа узалуд јер је опет немам - истиче огорчени Маличић. 

У предузећу "Водовод" у Добоју наглашавају да им група грађана дијела насеља Велика Буковица којима су искључили воду дугује 28.844 КМ.

- Само у овој години тој групи грађана смо фактурисали 15.286 КМ, а они су до сада уплатили свега 5.655 КМ или 37 одсто и то је једини разлог искључења - каже в.д. извршног директора за комерцијално-финансијске послове добојског "Водовода" Милош Илић.

Истакао је да у "Водоводу" немају евиденцију ко је и колико дужан од мјештана, јер цијело насеље се води као један корисник, а наплату обављају изабрани представници групе.

Дуговања

У предузећу "Водовод" Добој истичу да највећи број њихових корисника редовно плаћају рачуне за воду, а укупна дуговања нередовних потрошача износе око 440.000 КМ.

- Највећи дуг има корисник који нам дугује 2.927 КМ, због чега смо покренули наплату путем суда за ово потраживање - рекао је Милош Илић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана