Због изградње наплатних станица биће продужен рок извођења радова

Срна
Foto: Срна

ДОБОЈ- Радови на дионици ауто-пута на коридору "Пет це" од Костајнице до тунела "Путниково брдо два" изводе се планираном динамиком, али ће због изградње наплатних станица између Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/, које нису предвећине главним пројектом, рок за изградњу бити продужен до 12 мјесеци, а трошкови са предвиђених 93 милиона КМ на око 100 милиона КМ, изјавио је в.д. директора Јавног предузећа "Аутопутеви Републике Српске" Недељко Ћорић.

Ћорић је рекао новинарима да је с циљем смањења трошкова са "Аутоцестама ФБиХ" направљен споразум о постављању чеоних наплатних кућица на улазу у Републику Српску и ФБиХ, на којима ће радити радници ова два јавна предузећа, што ће бити примијењено у Вукосављу.

"Радови се одвијају заиста у пуном капацитету и планираном динамиком, па је данас на градалишту ангажовано 350 радника у три смјене како би извођач радова успио да испоштује динамику у складу са потписаним уговором", изјавио је Ћорић, који је данас обишао градилиште на локацији тунела "Путниково брдо један".

Ћорић каже да нема проблема са финсирањем ове дионице, захваљујући средствима Европске банке за обнову и развој и грант средствима од 30,8 милиона евра за извођење радова и седам милиона евра за надзор.

Он је рекао да застој постоји на дионици према Вукосављу, јер су Европска комисија и банке суспендовале одлуку о додјели граната у износу од 40 одсто од укупно процијењених трошкова.

"Имамо одобрена средства од банке за обнову и развој, али нам недостају средства из гранта. Док не будемо обезбиједили та средства из гранта не можемо да наставимо даље процедуре", изјавио је Ћорић.

Када је у питању дионица ауто-пута од Раче до Бијељине, Ћорић је навео да се све одвија планираном динамиком, да је завршен поступак експропријације, те да ускоро почиње градња.

Извршни директор за техничка питања у "Аутопутевима Републике Српске" Слободан Станаревић изјавио је да је траса од Костајнице до тунела "Путниково брдо два" најкомплекснија за извођење радова.

"Дионица од шест километара има два километра тунела, мост, вијадукт, објекте, надвожњак који спаја насеље, те наплатне кућице које ће бити пуне у оба смјера, односно то су наплатне кућице које служе за наплату и Аутопутева Републике Срспке и Аутоцеста ФБиХ", навео је Станаревић.

Предстваник извођача радова "Интеграл инжењеринг" Марко Салапура истиче да се тренутно паралелно изводе радови на улазном и излазном порталу тунела "Путниково брдо један", укупне дужине 1,2 километра, као и на изградњи вијадукта и моста Костајница.

"С обзиром на веома комплексну геологија тла, план је да се у јулу наредне године споји десна тунелска цијев, а крајем августа и лијева. Паралелно са пробијањем ми ћемо за пар мјесеци кренути за израдом секундарне облоге и свих оних фаза које подразумијева овако коплексан објекат", напоменуо је Салапура.

Он као највећи изазов указује на геологију, јер је тло мјешавина земље, кречњака и глине, те да то није устаљено, па се морају прилогађавати.

Главни резидентни надзорни инжењер Дејвид Братен наглашава да се у 99 одсто случајева радови изводе веома квалитетно, а да ће један одсто бити накнадно поправљен.

Оночекује да ће до краја ове године извођач радова завршити и другу десну конструкцију на мосту у Костајници, да се веома брзо очекују радови на распонској конструкцији вијадукта, те да за неколико мјесеци почињу радови и на улазном порталу тунела "Путниково брдо два".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана