Због дербија између Доњих и Горњих Подргадаца остављају се сви послови

Милан Вујић
Због дербија између Доњих и Горњих Подргадаца остављају се сви послови

Градишка - Комшије из два поткозарска села радо прискачу у помоћ једни другима, окупљају се и друже, али кад је у питању фудбал, онда постају љути ривали, а њихова навијачка страст и жеља за побједом може се мјерити са оном која влада на дербијима великих клубова попут Црвене звезде и Партизана.

Играчи два локална фудбалска клуба из Доњих и Горњих Подградаца због најважније споредне ствари на свијету остављају сјетву, машине и све послове да би дошли на утакмицу и одмјерили снаге. Екипу Слободе из Доњих Подградаца предводи новинар и писац Милан Љепојевић, док је на челу Слоге из Горњих Подградаца овај пут био Борче Средојевић, тренер многих клубова премијерлигаша БиХ. Ипак, више среће имала је екипа Слоге, која је савладала Слободу резултатом 2:1. За Горње Подградце голове су постигли Слободан Дончић и Дамјан Марјановић, а за Доње Недељко Пуљаревић.

Тренер Средојевић није крио одушевљење што се на само пар секунди од завршетка утакмице Дончић успио изборити за лопту и савладати искусног голмана Слободе Миладина Бранковића, који је и пенал одбранио.

- Фудбал је такав, до посљедње секунде се мора борити на терену - кроз смијех је рекао Средојевић.

Капитен Горњих Подградаца Раде Зрнић каже да ветерани традиционално одмјеравају снаге на Духовски понедјељак.

- Изненадио сам се отпором који је пружила екипа Слободе, упркос чињеници да су дошли са веома малим бројем играча вјероватно из разлога што су године учиниле своје и нису успјели да физички изнесу спарно вријеме. Међутим, и поред жилавог отпора успјели смо у посљедњим секундама дати гол и побиједити вјечитог ривала - казао је Зрнић.

Он наводи да су ветерани показали слабију игру на терену из разлога што је њихов клуб ове сезоне отишао у нижи ранг такмичења због лоших резултата.

- Наша слабија игра је проистекла из разочарења, јер смо отишли у нижи ранг такмичења и то се преноси и на нашу генерацију која је далеко боље играла и остваривала резултате - прича Зрнић.

Сви се, ипак, на терену труде да се докажу атрактивним потезима и головима, којих никада не мањка у дербију. Добру спремност показали су, између осталих, новинар Милан Љепојевић, предсједник Скупштине општине Градишка Миленко Павловић Милер, одборник СО Дарко Десанчић, судија Основног суда Градишка Бране Малетић, директор ОШ "Младен Стојановић" Миладин Бранковић.

Љепојевић каже да љуто ривалство са терена ипак пада у заборав у омиљеном трећем полувремену, које протиче уз пјесму и дружење.

- Настављамо нешто што су наши преци почели. Вјерујемо да ће такмичења наставити нове генерације и да се ова традиција сигурно неће угасити као ни фудбал у Поткозарју. Спорт је био моторна снага која нас је водила и ми смо уз спорт завршавали школе, били добра дјеца, пријатељи, родитељи и комшије - нагласио је Љепојевић.

Екипа из Горњих Подградаца била је ове године ослабљена, јер је игру са клупе посматрао повријеђени Ранко Марин, отац Марка, који је ове сезоне прославио 44. титулу шампиона Грчке са Олимпијакосом.

- Волим овај крај, људе и дружење. Нисам могао да играм због повреде, али ћу активно учествовати у трећем полувремену - казао је Марин са смијешком.

Признање

Основна школа "Младен Стојановић" из Горњих Подградаца са директором Миладином Бранковићем на челу уручила је захвалницу доктору Милутину Вучковцу за допринос развоју и унапређењу школства.

Вучковац је некад играо за ФК Слогу, чији стадион носи име по њему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана