Завршена Светосавска недјеља

Srna
Завршена Светосавска недјеља

ЗВОРНИК - Светосавска недјеља у Зворнику, која се традиционално одржава, завршена је балом на коме је градоначелник Зоран Стевановић указао да је њен циљ да се укаже да се свакодневно треба понашати у дугу светитеља Саве.


Стевановић је истакао да им је жеља да овом традиционалном културном, духовном и спортском манифестацијом подстакну добро у људима, да се ради више и боље, да влада поштовање, као и да се на овим просторима гради боља будућност.

"Доста је овом народу и земљи врађања уназад и стланог сјећања на неке тешке и ружне периоде који су оставили неизбрисиве трагове на овим просторима", рекао је Стевановић.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" Зворник Раде Перић подсјетио да је ово 28. Светосавски бал, односно најстарија манифестација ове врсте у Републици Српској којом се његује традиција и обичаји српског народа.

Протојереј ставрофор Видоје Лукић је благословио је Светосавски бал у име Његовог преосвештенста епископа зворничко-тузланског Фотија, те подсјетио да је Црквена општина Зворник у тешка времена 1992. године почела заједно са "Просвјетом" и тадашњом општином да обиљежава Светог Саву.

Лукић је навео да је касније донесена одлука да се обиљежавање сјећања на Светог Саву почне Светосавском недјељом, која је испуњена разним културним и духовним садржајима.

На "Светосавском балу", одржаном синоћ, наступили су Марија Шестић, која је представљала БиХ на Евровзији 2007. године, Прво зворничко пјевачко друштво "Изворник" и зворнички Плесни студио "101" .

У оквиру Светосавског бала изабран је најбољи плесни пар, најелегантнија дамска хаљина и најелегантнији мушкарац.

Светосавска недјеља почела је 22. јануара, а током ове манифестације одржан је низ духовних, културних, спортских и других садржаја којима су промовисани култура, образовање, обичаји и све остало што оплемењује српску културу.

Организатори Светосавске недјеље су зворничка "Просвјета", Српска православна црква и Дом омладине, а покровитељ је била Градска управа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана