Завршена обнова епархијског дома у Добоју: Владичански двор засијао пуним сјајем

Данијела Бајић
Завршена обнова епархијског дома у Добоју: Владичански двор засијао пуним сјајем

ДОБОЈ - Владичански двор, једно од највреднијих архитектонских дјела и симбол Добоја, засијао је пуним сјајем, а у том обновљеном епархијском дому, осим што ће боравити владика, биће одржавани и разни духовно-културни догађаји.

У обнову епархијског дома, који се налази у оквиру спомен-храма Светих апостола Петра и Павла у Добоју, а који је кроз историју имао важан духовни, културни и просветни значај, Влада Републике Српске и град Добој уложили су 500.000 марака.

О његовом значају најбоље говори документарни филм који ће сутра на Преображење Господње - крсну славу града Добоја, након освећења Владичанског двора, премијерно бити приказан. 

Према ријечима савјетнице градоначелника Добоја Лидије Жарић о Владичанском двору остало је мало писаних трагова, јер су љетописи спаљени у рату. Кућа, која је поклон Ане Марјановић, сазидана је каже, 30-тих година прошлог вијека, а највећу заслугу носи прота Славко Трнинић, који је био свештеник у Добоју у вријеме Првог свјетског рата.

- Оно што сви знамо јесте да је прота Славко Трнинић најзаслужнији за изградњу спомен-храма у оквиру којег је данашњи Владичански двор. Прота Трнинић је имао слободан улаз од аустроугарских власти да уђе у логор како би причестио заробљенике. У логору је за вријеме Првог свјетског рата умрло 12.000 људи, углавном жена и дјеце. То је оставило снажан утисак на проту и подстакло га да се бори за изградњу двора - прича Жарићева.

Додала је да је прота био на челу једног аматерског позоришта које је по Србији играло представе хуманитарног карактера и свима су говорили “Платите улазницу колико хоћете, али сав приход ће отићи за изградњу спомен- храма”.

Ова епархијска кућа, истакла је Жарићева, има и дио мрачне прошлости, а односи се на 1945. годину када је Добој ослобођен од партизана, након чега у тој кући почео да ради пријеки суд. У подруму куће у моментима је било и по неколико стотина људи који су били оптужени да су четници, непријатељи државе. Њима је без икаквог суда, пресуђивано на обали ријеке Босне, непосредно испод те куће.

Чињеница је да је црква жељела да ту кућу, казала је Жарићева, врати под своје окриље, јер су на неки начин заједно грађене.

Архијерејски намјесник добојски Мирко Николић каже да Владичански двор умногоме олакшава рад Епархије зворничко-тузланске, јер епископ приликом доласка ту борави.

- Нама свештеницима свакако значи јер не морамо за сваку ситницу одлазити код епископа него можемо и ту да обавимо разговор. Поред састанака, у Владичанском двору су и раније одржавани и други скупови духовног карактера – казао је Николић.

О цркви, каже Николић, нема много писаних трагова, а онај који имају писан је према сјећању свештеника проте Љубе Дучића.

 Протокол

На Преображење Господње - крсну славу града Добоја, односно сутра, након свете архијерејске литургије у цркви Светих апостола Петра и Павла, планирано је освећење Владичанског двора, а догађају ће присуствовати српски члан Предсједништва Милорад Додик. Одмах након тога, планирана је пројекција филма о Владичанском двору, те освећење и ломљење славског колача. Потом је предвиђен концерт Пјевачког друштва Богољубље у порти спомен-храма Рођење пресвете Богородице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана