Завршен културни збор "Стопама Луке Милованова Георгијевића"

Срна
Foto: Срна

СРЕБРЕНИЦА - Одржавањем округлог стола о теми "Статус српског језика и писма", у Сребреници је данас завршен трећи Културно-просвјетни збор "Стопама Луке Милованова Георгијевића", у организацији општинског Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета".

О статусу и положају српског језика и односу који гајимо према свом језику, посебно ћириличном писму говорили су професори Катедре за србистику Филозофског факултета са Пала Саша Кнежевић и Жељка Пржуљ. Било је ријечи и о значају доношења новог Закона о заштити српског језика и писма те неопходности његових допуна да би се прецизније одредиле одређене обавезе и стандарди везани за поштовање одређених норми, као и казнена политика у случају непоштовања тог закона.

Кнежевић је истакао да о угрожености српског језика најбоље говори чињеница да се скоро два вијека након Вукове граматике доноси Закон о заштити језика и писма, што је неминовно да би се сачувало национално духовно богатство.

Истакнуто је да су језик и писмо најважнији чиниоци националног идентитета који је изузетно важан за мале народе, као што је српски, и очување њихових култура. Пржуљева је истакла неопходност институциналног рјешавања питања српског језика и ћирилице као нематеријалног богатства. "Увођење српског језика на факултетете и посвећивање више пажње језику и писму треба да буде примат институција Српске да би се сачувао национални идентитет и култура настала на том језику“, поручила је Пржуљева. Језик и писмо су најважнији сегменти идентитета једног народа па тако и српског и томе се мора посветити приоритетна пажња, поручено је са данашњег скупа.

У оквиру ове тродневне манифестације претходно је организовано предавање и подсјећање на живот и стваралаштво заборављеног српског филолога, лингвисте и књижевника, претече романтизма и творца основа модерног српског писма Луке Милованова Георгијевића, рођеног 1875. године у Осату у тадашњој сребреничкој нахији. Обиљежено је и 60 година постојања и рада сребреничке гимназије, стогодишњица од рођења знаменитог сребреничког професора, педагога и хроничара Живана Јовановића и 70 година од рођења овдашњег значајног културолога Бошка Миловановића.

Организовано је представљање другог и трећег броја часописа за културу, књижевност и умјетност "Сребрни вијенац" у издању "Просвјете". Други број је посвећен књижевном стваралаштву и ствараоцима из завичаја Луке Милованова Георгијевића, а у трећем броју објављене су награђене и похваљене приче, пјесме, новинарски и ђачки литерарни радови пристигли на конкурс у оквиру ове манифестације.

Проглашени су побједници и уручене награде "Лука Милованов Георгијевић" ауторима најбољих пјесама, затим "Звонимир Шубић" за најбоље приче те "Бошко Миловановић“ за најуспјешније новинарске текстове и "Живан Јовановић“ за ђачке литерарне радове. Приређено је и пјесничко вече на којој су своје стихове говорили пјесници Љубисав Симић и Александра Матић из Братунца и Дејан Коловић из Сребренице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана