Завршен други круг пројекта “Запосли средњошколца” у Српцу: Богатији за хонорар, али и радно искуство

Дејан Јовичић
Завршен други круг пројекта “Запосли средњошколца” у Српцу: Богатији за хонорар, али и радно искуство

СРБАЦ - Србачки средњошколци, њих 14, добило је прилику да стекне радно искуство и заради свој први хонорар у склопу другог круга пројекта “Запосли средњошколца” кога је реализовало Удружење грађана “Ц.Е.З.А.Р.” из Српца уз финансијску подршку Министарства породице омладине и спорта Републике Српске.

Извршна директорица удружења Тања Шњегота каже да је пројекат једномјесечног запошљавања окончан ових дана додјелом сертификата за средњошколце и 11 пословних субјеката који су учествовали у пројекту.

- Прошле године смо започели овај програм у сарадњи са ресорним министарством којим се ученицима даје прилика за радно оспособљавање и стицање радних вјештина што ће им бити од велике користи приликом првог правог запослења или даљег школовања. Средњошколцима је кроз пројектна средства обезбијеђен хонорар, а пет послодаваца је одлучило да их додатно награди за исказан труд - рекла је Шњегота.

Ученици су изабрани на основу конкурса а организована је и обука у србачком Клубу за тражење посла, који дјелује при Заводу за запошљавање РС, гдје су полазници научили како да се представе послодавцима и прикажу своје квалитете.

Ученица четвртог разреда Гимназије Центра средњих школа “Петар Кочић” из Српца Марија Нуждић каже да је мјесец била ангажована у Апотеци “Голић” гдје је провела 40 радних сати.

- Трудили су се да ми дају што више посла и укључе ме у готово све активности, што сам се трудила да испоштујем. Стекла сам радне навике и имам само ријечи хвале за овај пројекат - рекла је Марија.

Ученик другог разреда Машинске школе из Српца Василије Стојић каже да је стекао корисно искуство радећи у србачком предузећу “Тексопром” које се бави дрвопрерадом.

- Свидјело ми се како тече рад у производњи и препоручио бих свима да се идуће године пријаве у што већем броју - рекао је Василије.

Подршку програму пружио је и власник предузећа “Тандем ГД” Душко Ивковић који је рекао да му се свидјела ова идеја јер корист од тога имају сви учесници.

- Средњошколци су стекли корисно знање и зарадили хонорар, а ми из привреде на овај начин добијамо прилику да дођемо до квалитетне радне снаге. Надам се да ће пројекат бити препознат од надлежних институција и да ће средства бити повећана у идућој години - рекао је Ивковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана