Зависно од ситуације, кантони да пооштре мјере

Срна
Foto: СРНА

МОСТАР- Влада Федерације БиХ (ФБиХ) наредила је владама кантона, односно кантоналним штабовима министарстава здравства увођење рестриктивнијих мјера на основу процјене епидемиолошке ситуације у вези са вирусом корона у кантону, односно општини.

У информацији о епидемиолошком стању у ФБиХ коју је данас размотрила Влада ФБиХ на сједници у Мостару наведено је да се и даље биљежи висок ниво преношења вируса корона, али да је у односу на протеклу седмицу забиљежен пад свих седмичних индикатора. У Сарајевском, Тузланском и Херцеговачко-неретванском кантону забиљежен је врло висок, а у Босанско-подрињском висок, саопштено је из Владе ФБиХ.

У информацији је процијењено да је пријетња здрављу опште популације и даље висока узимајући у обзир динамику преношења варијанти вируса и недовољан обухват имунизацијом, с обзиром да је 25,7 одсто циљне популације примило прву дозу вакцине у ФБиХ, као и пропусте у континуираном и досљедном придржавању мјера за превенцију и контролу инфекције.

На нивоу ФБиХ седмодневна инциденца износи 101,5 случајева на 100.000 становника, а досад је дато 843.761 доза вакцина против вируса корона, од чега је првом дозом вакцинисано 462.233, а другом 381.528 грађана, наводи се у саопштењу.

Кризни штаб Министарства здравства ФБиХ усвојене закључке доставиће кантоналним министарствима здравства и њиховим кризним штабовима, здравственим установама с подручја кантона, клиничким центрима у ФБиХ, болницама, управама за инспекцијске послове и кантоналним управама полиције.

На сједници је закључено да ће Влада информисати федерални Парламент о епидемиолошкој ситуацији у овом ентитету и мјерама које је донијела с циљем заштите здравља грађана и смањења ризика за ширење вируса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана