Затвореници КПЗ Бањалука у празничном расположењу

АТВ
Затвореници КПЗ Бањалука у празничном расположењу

Бањалука - Божић се прославио и иза решетака. У Казнено-поправном заводу Бањалука осуђеници су од јуче у празничном расположењу. Прво им је у затвор стигао бадњак који су, кажу, с радошћу дочекали. У читав процес обиљежавања празника укључени су скоро сви.

Жељку Мејакићу ово је четранаести Божић који је дочекао у затвору. Толико већ служи казну за ратни злочин. Каже да, иако није лако прославити га далеко од куће, ведар дух је, бар на овај дан, успио да задржи.

“Ништа не може помутити радост Божића, ништа. Јесте да постоји извјесна доза носталгије и туге зато што нисмо најрадоснији хришћански празник, нисмо са својима, али, имамо прилику да се чујемо са њима телефоном, подијелимо радост”, каже Жељко Мејакић.

Обиљежавање Божића на Туњицама традиционално се организује сваке године. Осуђеници су јутрос имали молитву, а поподне свечани ручак. Уз свијећу и ломљење чеснице, руководство затвора поклонило им је нешто свечанији дан.

“На крају, послије свечаног ручка, организовано је слободно вријеме, кроз друштвене активности, ТВ програм и остале секције које се организују у нашој уставнови. Битно је напоменути да данас осуђена лица имају посјете од стране својих породица”, изјавила је Нада Ђајић, помоћник директора за третман у КПЗ Бањалука.

На исти начин, и за осуђенике исламске и католичке вјероисповјести организују се свечани ручкови за њихове празнике. Ипак, већ од сутра враћају се старом режиму и дисциплини. Из управе кажу – да се не би превише опустили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана