Зашто је кошћела важна за бројне Требињце

РТРС
Зашто је кошћела важна за бројне Требињце

ТРЕБИЊЕ - Дух једног града не чине само људи, куће, зграде, догађаји. Вјеровали или не, и стабла могу да играју важну улогу у томе, а на примјеру Требиња то је дефинитивно кошћела, пише РТРС.

А шта је кошћела и зашто је важна за бројне генерације Требињаца.

Кошћела је листостопадно дрво, које може да нарасте и до 25 метара висине. Расте у области Медитерана и на Балкану је прилично раширена у Херцеговини, Црној Гори и Далмацији. Кажу да стабло кошћеле може да живи и до хиљаду година, а најстарија у Херцеговини је ова кошћела у Мркоњићима, родном селу Светог Василија Острошког и Тврдошког. Процјењује се да је ово грандиозно стабло старо измешу 400 и 600 година.

Према једном вјеровању никло је баш на мјесту гдје је била светитељева родна кућа.

У љето дрво добија ситне плодове који у септрмбру потамне и сазрију, и јестиви су.

Жељко Милошевић и Дарко Куртовић, обојица чланови Градског позоришта, одрасли у различитим градским квартовима, дијеле исте успомене из дјетињства као и хиљаде дјеце одрасле у Требињу током шездесетих, седмадесетих или осамдесетих година прошлог вијека.

- Постојали су разни ритуали припрема док не сазрију, ритуали брања кошћела. Организовали смо такмичења у гађању кошпицама кошћеле из "пуваљке", гађали мете...- истиче Милошевић.

Куртовић додаје да је било незамисливо провести дјетињство без кошћеле.

- Брали смо их и јели, а користили смо их и за "рат" између насеља односно за "пуваљке" које смо правили од трске или од цијеви фломастера - наглашава Куртовић.

И данас у граду и околини расту старе кошћеле, али одавно оне немају ону важност и значај, какав су имале за генерације дјеце и младих. Остала су сјећања, успомене на неко друго вријеме, на босоного дјетњство подераних кољена , зажарених образа и радосног срца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана