Заштитити воћњаке од мраза

Срна
Заштитити воћњаке од мраза

НОВИ ГРАД - Температура ваздуха испод нуле претходне ноћи проузроковала је штету у воћњацима, али се обим још не може процијенити, рекао је Срни стручни сарадник за воћарство у приједорској канцеларарији Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Мирко Јокић.

"Најугороженије су врсте и сорте воћа које се налазе у фази цвјетања - шљива и крушка, док је са јабуком боља ситуација, јер је на већини локалитета у фази почетка цвјетања или фази затворених цвјетова", рекао је Јокић.

Он је позвао воћаре да заштите воћњаке од мраза, који се очекује и у ноћи са понедјељка на уторак, када је прогнозиран и снијег праћен вјетром, док се најнижа температура од минус пет степени Целзијусових очекује у ноћи са сриједе на четвртак.

"Због најављеног мраза, у засадима воћа препорука је да се данас изврши третман препаратима на бази алги и аминикиселина у максималним препорученим дозама, ради повећања физиолошке отпорности биљака на мраз", рекао је Јокић.

 Он је додао да се у засадима крушке, осим алги и аминокиселина, препоручује и промјена промалина.

"Третман треба обавити у најтоплијем дијелу дана и треба га поновити и дан након мраза", каже Јокић.

Он је савјетовао воћарима да припреме материјале за паљење ватри у ноћи између сриједе и четвртка.

 "Скрећемо пажњу да ефикасна заштита воћњака од мраза помоћу задимљавања захтијева минимално 30 ватри по дунуму, те да размак између ватри треба да износи шест метара у цик-цак размаку", поручио је Јокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана