Заштитити православна културна добра у ратним подручјима

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО - Резолуцијом у вези са заштитом хришћанских споменика у региону Нагорно-Карабаха, као и свих вјерских објеката у ратним зонама позване су УН и Унеско да допринесу заштити културног добра и споменика и да се не дозволи њихово уништавање, речено је на састанку Међународног секретаријата Интерпарламентарне скупштине православља.

На видео-састанку Међународног секретаријата, на коме се расправљало о Резолуцији, учествовали су посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ и делегат у Дому народа Лазар Продановић.

„Резолуцијом се позивају УН и УНЕСКО да допринесу заштити културног добра и споменика, те да се не дозволи промјена њихове првобитне намјене, као ни њихово уништавање", саопштено је из парламента БиХ.

Такве акције, пише у тексту Резолуције, забиљежене су не само у Нагорно Карабаху него и у дијеловима Сирије, Ирака, на територији Кипра, као и на Косову и Метохији.

Најављено је и одржавање међународног наградног фото-конкурса о теми „Аја Софија - храмови Божије премудрости у историји и у свијету", који је дио активности с циљем заштите и очувања хришћанске православне културе.

Током састанка Међународног секретеријата, предсједавајућих и извјестилаца комитета ове скупштине, на којем су учествовали представници парламента 20 земаља чланица и партнерских организација, представљени су нови чланови националних делегација који су изабрани у ову организацију након избора у њиховим земљама.

Сљедећа Генерална скупштина Интерпарламентарне скупштине православља планирана је за август, али ће се, као и сви други догађаји и активности ове организације у наредном периоду, прилагођавати ситуацији у вези са пандемијом вируса корона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана