Заштићена подручја због квргаве коже

Д. С.
Заштићена подручја због квргаве коже

Сарајево - С циљем контроле болести квргаве коже говеда Канцеларија за ветеринарство БиХ донијела је одлуку о успостављању угроженог, односно нарочито осјетљивог подручја дуж границе БиХ са Србијом и Црном Гором.

Саопштили су ово јуче из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и додали да је формиран Заједнички центар за контролу болести квргаве коже говеда.

- Ријеч је о подручју које обухвата општине Вишеград, Рудо, Чајниче, Ново Горажде, Горажде, Фочу - Устиколину, Фочу, Гацко, Билећу и Требиње - наведено је у саопштењу.

Навели су да надлежно министарство и канцеларија воде интензивне преговоре са Европском Комисијом и међународним организацијама у БиХ ради обезбјеђивања потребних доза вакцина у случају доношења одлуке о општој вакцинацији.

Болест квргава коже код говеда није преносива на људе, али може изазвати велику економску штету будући да је обољење вирусно и да се преноси са животиње на животињу.

Болест се преноси крпељима и комарцима, због чега је неопходно спријечити заразу у БиХ, посебно јер ниједан ниво власти нема довољно јак здравствени фонд за вакцинисање свих обољелих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана