Жарко Павловић из Попова код Бијељине припитомио кивано и чичоку

Љиљана Алексић
Жарко Павловић из Попова код Бијељине припитомио кивано и чичоку

Бијељина - Егзотична башта Жарка Павловића из Попова код Бијељине доказ је да се у Семберији, поред житарица и поврћа, веома успјешно могу припитомити и биљке из Африке и Сјеверне Америке.

Павловић је на свом имању спојио лијепо и корисно, јер су егзотичне биљке, осим што су здраве, и веома декоративне, а једна од њих је афрички краставац - познатији као кивано. Ријеч је о бодљикавом егзотичном плоду жуто-наранџасте боје, а иако потиче из Африке, Павловић каже да се ово воће без проблема може узгојити и на нашим просторима.

- Иако сам случајно почео да се бавим узгојем ове биљке, могу рећи да сам данас успјешан у овом послу. Ове године кивано је добро родио, иако је сазрио нешто раније, јер иначе приспијева у јесен - прича Павловић и додаје да се узгој кивана готово и не разликује од узгоја домаћег семберског краставца. Укус је, ипак, много другачији од краставца и подсјећа на комбинацију диње и кивија.

- Кивано редовно конзумирам. Користим га за салату, јер има укус који је између воћа и поврћа - каже Павловић.

Додаје да се ради о веома здравој биљци.

- Чуо сам да га називају витаминском бомбом. Лично сам доказао да моментално елиминише желудачну киселину - каже он.

Кивано није једина егзотична биљка у Павловићевој башти, који узгаја и чичоке, пауловнију, те тикве зване луфе.

- Добио сам сјеме бундеве која се користи као база за производњу сока. Једна је била тешка 30 килограма, а знам за примјере у Војводини гдје су ове бундеве достигле чак 400 килограма. Очекујем на јесен добре резултате - казао је Павловић, показујући на тикву за коју каже да се користи у козметици. Њена унутрашњост, када се осуши, буде као спужва.

Открио је и да му је идућа мисија да узгоји маслиново дрво, које одлично успијева у Грчкој.

Амерички дивљи кромпир

На свом имању Жарко Павловић успио је да одомаћи и чичоку, познатију као дивљи кромпир, који потиче из Сјеверне Америке.

Иако јој је природно станиште неуређено и влажно земљиште, на имању овог вриједног човјека чичока ипак успијева.

- То је коровска биљка која нарасте и до три метра. Пријатног је укуса и највише личи на слатки кромпир. Може да се спрема као било која врста кромпира. Погодна је и за дијабетичаре - каже Павловић.

е Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана