Зараженим месом у Братунцу и кобасицама почастили госте

К. Ћирковић, Ј. Драгојевић
Зараженим месом у Братунцу и кобасицама почастили госте

Братунац - Чланови једне братуначке породице, њихова родбина и комшије јели су месо заражено трихинелом послије чега је обољело њих деветоро, а сумња се да има још заражених међу којима је и једно дијете.

Славље које је организовала једна породица присјело је свима који су му присуствовали, јер нису ни слутили да се у сласним кобасицама и сувом месу крије опасна паразит трихинела.

Како сазнајемо, овај случај је пријављен полицији, јер обољели наводно посједују потврду локалне ветеринарске станице да је месо исправно.

Према ријечима директорке братуначког Дома здравља Снежане Стојановић осим деветоро обољелих сумња се да је трихинелом заражено још седморо, док је још 11 пацијената упућено у Зворник на преглед и анализе.

- Код свих девет пацијената установљен је лакши облик обољења и нико од њих није задржан на болничком лијечењу. Сви су одрасли, осим једног дјетета, за које се сумња да је такође обољело - рекла је Стојановићева која указује да би број обољелих од трихинелозе могао бити много већи.

Она је испричала да су јој чланови породице, који су уприличили прославу, рекли да исправност свињског меса, наводно, провјерена у једној локалној ветеринарској станици.

- Дио зараженог меса послат је и у Нови Сад, гдје живе чланови те породице - каже Стојановићева.

Додаје да је у уторак посјетила и Зворник гдје је са надлежнима у регионалном Институту за јавно здравство РС договорила координисан рад на терену.

- У случају трихинелозе најважнија је превенција, односно обавезна контрола сваког месног узорка код ветеринара. Главна заштита код трихинеле је кување, печење или замрзавање меса на минус 15 степени Целзијуса - рекла је Стојановићева.

Ветеринар Младен Ракић, који је запослен у ветеринарској амбуланти у којој је прегледано спорно месо, каже да постоји читав низ могућих узрока који утичу на резултате прегледа на трихинелу. Према његовим ријечима валидност резултата зависи од тога да ли је узет добар узорак, је ли добро одрађена метода прегледа вјештачком дигестијом, да ли су биле исправне хемикалије и други фактори.

- Поставља се питање шта се од тога десило, а постоји и могућност да није донесен узорак те свиње на преглед, јер су можда заклали двије, а на преглед донијели један узорак, те се заразили од оне друге - рекао је Ракић.

Из Центра јавне безбједности Зворник, у чијој надлежности је и општина Братунац, јуче нисмо успјели да добијемо изјаву.

Симптоми

Снежане Стојановић каже да су симптоми трихинелозе тешко препознатљиви у првој фази, те да се мучнина, повраћање и пролив јаве тек послије два до три дана.

- Прави симптоми се јављају тек послије седам до 14 дана када трихинелозу прате карактеристични симптоми попут дуготрајне повишене температуре, оток лица, а посебно капака праћен црвенилом очију, боловима у очним мишићима, рукама и ногама, те осипом - појаснила је Стојановићева истакавши да у тој фази може доћи до компликација болести када се трихинела из цријева премјести у плућа, срце, мозак и друге виталне органе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана