Запосленост у Српцу рекордна, прогнозе охрабрујуће

Дејан Јовичић
Запосленост у Српцу рекордна, прогнозе охрабрујуће

СРБАЦ - Број запослених на подручју србачке општине већ годинама је у порасту и тренутно износи 2.828, чиме је надмашен послијератни рекорд из 2010. године када је радну књижицу имало 2.740 особа.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић рекао је да је од те године забиљежен тренд пада запослености, па су тако посао у 2013. години имала 2.362 лица, али је стање значајније поправљено у посљедње три године.

Према његовим ријечима, пандемија вируса корона није значајније утицала на запосленост, што се види и по броју од 1.302 незапослених на крају јуна, за разлику од прошле године када је посао тражило 1.434, а 2015. године чак 1.962 Српчана.

- До побољшања привредног амбијента су довели поједностављени и убрзани административни захтјеви за оснивање предузећа, ослобађање од плаћања такси за социјалне и борачке категорије и стимулације за отварање нових радних мјеста. Смањење броја незапослених није искључиво резултат нових запошљавања, већ и одлива становништва у друге земље, али најзаслужнији за позитивне трендове су управо нови инвеститори и привредници који су проширили постојеће погоне - рекао је Драгосављевић.

Он додаје да је Општинска управа Србац од 2017. до 2019. године пласирала 71.500 КМ из буџета за запошљавање 47 радника, који су пронашли посао у 18 пословних субјеката.

Директорица србачке филијале Завода за запошљавање РС Миланка Шњегота Срдић каже да су још већа средства о овом питању издвојена путем јавних позива који су реализовани захваљујући Заводу и ресорном министарству.

- Само у прошлој години за запошљавање и самозапошљавање 154 особе из Српца издвојено је 542.000 КМ. Свакодневно помажемо незапосленима преко нашег Клуба за тражење посла који је по успјешности већ годинама у самом врху клубова на нивоу РС и БиХ - рекла је она. 

Имајући у виду да Србац обилује плодним равницама и да највећи број становника живи од пољопривреде, значајна средства су уложена управо у ову област.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да је од укупно 4,93 милиона КМ, које је у прошлој години Инвестиционо-развојна банка РС пласирала у Србац, највећи дио усмјерен у пољопривредну производњу.

- Сличан тренд је настављен и у овој години па ћемо за који дан расписати јавни позив за додјелу око 20 пластеника са расадним материјалом, за шта смо путем ИРБ-а обезбиједили 75.000 КМ. На овај начин обезбиједићемо егзистенцију многима који немају посао, већ живе искључиво од пољопривреде - рекао је Михољчић.

Процват

Доба индустријског процвата у Српцу трајало је седамдесетих и осамдесетих година прошлог вијека, када су отворене бројне фабрике које су током и након рата угашене. Крајем 1990. године у Српцу је било запослено рекордних 5.100 радника, од чега око 600 у приватном сектору. Тих година Србац је имао и рекордних 24.000 становника, за разлику од задњег пописа по којем у овој општини живи мање од 15.000 становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана