Заледила ријека Сутјеска

Срна
Заледила ријека Сутјеска

Фоча - У кањону ријеке Сутјеске-Вратару, на магистралном путу Фоча-Гацко, температура се спустила на минус 31 степен Целзијусов, па је ријека заледила.

Предсједник фочанског Спасилачког клуба "Волф" Ненад Иконић каже да никада у животу није био на хладнијем мјесту.


"Температура је минус 31 степен Целзијусов, а удари вјетра достижу брзину и до 150 километара на час. Сутјеска је поледила и могло би се прешетати по леду са обале на обалу, а тако нешто не памте ни најстарији мјештани Тјентишта", рекао је Иконић Срни.

Фочански спасиоци су у приправности, спремни у сваком моменту да у случају потребе притекну у помоћ, а једном дневно патролирају до Тјентишта.

Они упозоравају све заљубљенике у природу да у оваквим поларним условима не планирају шетњу дужу од сат времена.

"Не препоручује се обилазак планинских врхова, али ни осталих локалитета на подручју Националног парка жСутјескаж, јер би у оваквим условима то била самоубилачка акција. На овим просторима нико не посједује опрему којом би могао провести ноћ на отвореном, тако да је ризичан сваки дужи боравак на леденом ваздуху", истакао је Иконић.

Он је напоменуо да је веома важно да грађани знају да у сваком моменту могу позвати спасиоце на бесплатан број Цивилне заштите 121.

Надлежним зимским службама спасиоци сугеришу да посебну пажњу обрате на путеве који пролазе поред ријека, јер је због клизавог коловоза повећана опасност од слијетања с пута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана