Закровљен спомен-храм Успења Пресвете Богородице

Срна
Foto: Срна

НОВИ ГРАД- Спомен-црква Успења Пресвете Богородице у Пољавницама за 348 српских бораца је закровљена, у њој ће бити уклесана имена свих погинулих бораца из новоградске општине и по томе ће бити јединствена у Новом Граду, рекао је Срни парох парохије пољавничко равничке јереј Небојша Њежић.

"Доста је урађено, али има још доста посла. Планирано је да на љето буде освештано звоно. Прије тога треба припремити звоник", навео је Њежић.

Он је додао да је поручено звоно и изабрани приложници за три крста.

"За цијели храм потребно је 350 метара квадратних бакра. Надам се да ће, као и до сада, вјерници подржати", рекао је Њежић и истакао да је све што је до сада урађено, урадио народ.

Он је навео да је за темеље храма уложено око 45.000 КМ, те за зидање и материјал око 170.000 КМ.

Када је ријеч о помоћи, Њежић је истакао да је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске до сада обезбиједило 50.000 КМ, те да је за ову годину потписан уговор за још 5.000 КМ.

"Премијер Републике Српске Радован Вишковић обезбиједио је 10.000 КМ. Увијек кад је требала помоћ помогла је и Епархија бањалучка", рекао је Њежић.

Он је додао да изградњу храма уз вјернике, помажу и привредници.

Из општине Нови Град за одбрану Републике Српске живот је дало 348 бораца, а 1.175 је рањено.

Кроз редове Новоградске бригаде Војске Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату прошла су 8.263 борца, од којих је 261 погинуо.

Изградња храма почела је 2021. године године на земљишту које је Епархија бањалучка купила 2013. године.

Темеље је освештао Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем 4. јуна 2022. године, када је рекао да ће ово бити главна парохијска црква.

Подаци о Црквеној општини Пољавнице датирају с почетка 19. вијека, али је, због историјских разлога, била угашена до 2012. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана