Заједничка акција чишћења смећа у Бијељини

Срна
Заједничка акција чишћења смећа у Бијељини

БИЈЕЉИНА - Чланови Републичке странке Српске /РСС/ учествовали су данас у Бијељини у акцији чишћења локалног пута од Агро-тржног центра ка Великој Обарској, коју је организовала Градска управа, како би подржали сваки напор који ће допринијети да град буде чистији.

Акција је показала да се удруженим радом може учинити много на очувању животне
средине и указивању на проблем непрописног одлагања смећа и мотивисању грађана на активизам, саопштено је из ове странке.

РСС је недавно покренула иницијативу за свеобухватно рјешавање проблема одлагања смећа у граду Бијељина и на округлом столу “Чиста Бијељина - град без смећа” окупила све релевантне актере који би могли допринијети рјешавању овог проблема.

Предсједник Савјета за заштиту животне средине и одрживи развој у РСС-у Ивана
Станишић истакла је да ће ова странка ускоро организовати сличну акцију.

“На округлом столу смо се сагласили да би овакве акције могле да доведу и до једне веће која би се звала жОчистимо град за један данж и која би почела у Бијељини, а наставила се у другим општинама и градовима Републике Српске и БиХ”, навела је Станишићева.

Савјет за заштиту животне средине и одрживи развој РСС оцијенио је као веома добру организацију данашње акције, коју је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић најавио на округлом столу и похвалио све учеснике који су показали да им је стало да град у којем живе буде чист.

У акцији чишћења локалног пута дужине три километра прикупљено је око 150 врећа отпада, а учествовали су запослени Градске управе, еколошка удружења “Еко-пут” и “Ада”, Горска служба спасавања /станица Бијељина/, као и чланови РСС-а и Републичке омладине Српске /РОС/.

Члан РОС Азур Тимић поручио је да би што више младих требало да буде едуковано о штетности загађења околине, али и о начинима на које се локална заједница може ефикасније очистити од отпада.

“Едукација мора почети од предшколског узраста и не смијемо бити задовољни само повременим акцијама, попут данашње. Унапређењем законског оквира и другим начинима који се могу чак и преписати од развијених европских земаља, морамо системски ријешити проблем неодговорног односа према природи”, додао је Тимић.

Савјет за заштиту животне средине и одрживи развој РСС одржао је 2. марта округли сто “Чиста Бијељина - град без смећа”, на којем је усвојено осам закључака који би у сарадњи са Градском управом, Комуналном полицијом и еколошким удружењима требало да буду реализовани у наредном периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана