Захвалнице општине Рогатица отишле у руке истакнутих медицинара

Сретен Митровић
Foto: С. Митровић

РОГАТИЦА - У знак захвалности за хуманост и несебичну пожртвованост у спасавању људских живота општина Рогатица одала је признање љекарима Бориши Стојановићу и Раденку Ивановићу.


Уз минули Дан и крсну славу општине Преображење Господње, на свечаној сједници за хумана дјела и хуманитарну активност уручене су захвалнице, друго по “снази” признање у општини, докторима Стојановићу и Ивановићу, оба поријеклом са боричког платоа, који без обзира на то гдје били и шта радили, родни крај нису заборавили.

Доктор Бориша Стојановић, који је прије рата радио као хирург у Војној болници у Сарајеву, 1992. године као патриота напустио је Сарајево и придружио се одбрани Срба. Формирањем Болнице Главног штаба Војске Републике Српске (ВРС) у Сокоцу, као један од утемељивача и главни хирург све до краја рата дао је немјерљив допринос спасавању бројних рањених бораца.

- Додијељена захвалница значи ми много. Добио сам је од мојих. Препознали су мој хумани рад и лијечење обољелих и рањених. Спасао сам на хиљаде живота, посебно радећи у Војној болници на Сокоцу током рата и првих послијератних година при чему, у веома тешким условима, нисам жалио труд и вријеме држећи се оне познате - спасити један живот има тежину као да сте спасили читав свијет. Отуда ми је и изузетно драго да су ми моји Рогатичани на овај начин одали  признање, на чему им веома захваљујем - каже Стојановић који је једно вријеме био и помоћник министра здравља и социјалне заштите РС.

Сада као пензионер живи на Палама, а тренутно је предсједник Првостепене љекарске комисије за поновну оцјену инвалидности бораца при ресорном министарству. Напомиње да је и од других општина сарајевско-романијске регије добио пригодна признања, али наглашава да му је ово рогатичко, уз Повељу општине Вишеград, којом је проглашен за почасног грађанина, једно од најдражих.

Признање од својих Рогатичана добио је и доктор Раденко Ивановић, који је Медицински факултет са оцјеном 9,00 завршио у Фочи 2010/2011, а тренутно је, као в.д. начелника Одјељења гинекологије и акушерства у болници у Фочи, гдје на прегледе одлазе и Рогатичанке које о њему причају све  најбоље,  у завршној фази припрема за одбрану докторске дисертације из области гинекологије и акушерства.

Специјализацију из гинекологије и акушерства доктор Ивановић је започео почетком 2016. и положио са одличним успјехом. Аутор и коаутор је више научних прилога из области гинекологије и акушерства као његовог животног опредјељења. Пред њим је, речено је на свечаној сједници Скупштине општине,  блистава љекарска каријера на понос његових Борика и Боричанки, али и цијеле Рогатице.

- Мени је ово, као релативно младом човјеку који је до сада бринуо о томе како стећи што више знања из онога што му је животно опредјељење, прво “јаче” друштвено признање. Ја га примам уз дозу опреза о ономе што слиједи. У мом случају да у границама мојих стручних и физичких могућности крају из кога потичем и у коме проводим скоро сваки слободан дан, а викенде обавезно, дам знатно више него до сада - истиче Ивановић.

Као великом локалпатриоти, додаје, тешко му пада свака вијест да је неко млад, а богами и старији, отишао у други крај, а посебно туђу земљу, да живи и формира породицу.

- Велика је то штета и морају се тражити начини да се заустави тај тренд. Успјећемо ако посветимо више пажње економији, али и здравству у коме сам и ја. Можда ћу и ја некад промијенити средину, али нећу отићи далеко да за пар сати не могу доћи у моју Рогатицу и на моје Борике, најљепше  на свијету - казао је Ивановић.

Цијењени стручњаци

Општина Рогатица изњедрила је плејаду доктора медицине, који су захваљујући максималној посвећености животном позиву постали врсни и високоцијењени стручњаци и код колега и код пацијената.

Мали број их се ангажовао у некој од политичких организација или власти. Међу ријетким у вријеме СФРЈ био је доктор Мустафа Ајановић. Рогатицу није заборављао ни доктор Сулејман Шеховић - Мемо, врсни хирург.

Послије посљедњег рата на том плану стање се из темеља промијенило. Није скоро било ниједног сазива, а да у скупштинске клупе општинског парламента није сјео бар по један медицинар. Тако је у првом послијератном сазиву у Скупштину општине као одборник ушао доктор Зоран Митровић по коме рогатички Дом здравља данас носи име. Слободан Планинчић био је одборник и потпредсједник СО у више сазива, док је актуелни директор Дома здравља такође сједио у општинским клупама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана